Spanske arkitekter sjokkert over planer om å rive Y-blokken

panske arkitekter har kastet seg inn i kampen om å bevare Y-blokken med sitt sandblåste kunstverk basert på tegninger av Picasso på endeveggen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.
panske arkitekter har kastet seg inn i kampen om å bevare Y-blokken med sitt sandblåste kunstverk basert på tegninger av Picasso på endeveggen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.

Spanske arkitekter ber regjeringen omgjøre vedtaket om å rive Y-blokken i regjeringskvartalet. De mener bygningen med Carl Nesjars og Picassos veggkunst hører sammen med et bygg i Barcelona.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi ble sjokkert da vi hørte at den norske regjeringen hadde vedtatt at Y-blokken skulle rives, sier arkitekt Xavier Gómez fra arkitektforeningen (COAC) til Aftenposten.

Ifølge Gómez er også fasaden på Catalonias arkitektforenings hovedkvarter i Barcelona prydet med kunst av Nesjar og Picasso. Kunstveggen ved Collegi d'Architectes sto ferdig i 1961.

– Disse to kunstverkene henger sammen. Y-blokken og vårt hovedkontor er som søsken. Det er viktig å se disse to kunstverkene i Oslo og Barcelona som en helhet. Derfor vil det være tragisk hvis verket i Oslo blir revet, sier den spanske arkitekten.

Også i 2013 markerte spanjoler sin motstand mot riveplanene da osloordfører Fabian Stang mottok et brev fra borgermesteren i Barcelona med tilbud om bistand for å redde kunstverkene på Y-blokken.

Nå tilbyr også arkitektforeningen i Catalonia sin bistand i kampen for å bevare det omstridte bygget med de sandblåste kunstverkene.

Samtidig vil både støttegruppen for bevaring av Y-blokken og Fortidsminneforeningen henvende seg utenfor landets grenser i håp om å skape et internasjonalt engasjement rundt bevaringen.

Personvernpolicy