Sykehusstriden på Nordvestlandet:Bent Høie kan bli saksøkt av sine egne

HETT PÅ HØYRE-LANDSMØTE: Høyres helseminister Bent Høie kan bli saksøkt av Høyres ordførerkandidat i Kristiansund. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
HETT PÅ HØYRE-LANDSMØTE: Høyres helseminister Bent Høie kan bli saksøkt av Høyres ordførerkandidat i Kristiansund. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyres ordførerkandidat i Kristiansund, Torbjørn Sagen, er så oppgitt over sin egen helseminister Bent Høie at han vil støtte Kristiansund kommunes søksmål i sykehusstriden på Nordvestlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sagen gir dermed sin støtte til at Kristiansund kommune går til søksmål mot Høies beslutning om å plassere fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal i Molde, skriver Aftenposten.

– Direktører og styreledere har vært fjernet fordi de har feil standpunkt. Den lokale foretaksdirektøren ble presset ut. Dessverre er det en helseminister fra Høyre som har ansvaret for alt dette. Nå står vi igjen med et distriktsmedisinsk senter uten akutt- og fødetilbud, sier Sagen til avisen.

Han er også svært skuffet over at Nordmøre «taper og har tapt gjentatte slag» om statlige arbeidsplasser i mange år, mot Ålesund og Molde.

– Det skjer også med Høyre i regjering. Politireformen kan føre til at Kristiansund mister politimesteren. Regjeringen vil også ta fra Kristiansund sokkelansvaret når det gjelder politi og beredskap, sier Sagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Høie: – Hadde ikke til hensikt å holde tilbake informasjon

Distriktsresolusjon

Sagen er ikke den eneste i Høyre som misliker partiets distriktsprofil. Misnøye med regjeringens sykehuspolitikk, nedleggelse av lokalsykehus og tap av akuttkirurgi, har trigget lokalpolitikere i partiet. Høyres fylkesleder Elin Agdestein i Nord-Trøndelag er blant dem som har frontet kampen mot partiledelsen.

Søndag får Agdestein og de øvrige representantene fra Høyres distriktsfylker sin belønning. Det skjer i form av at landsmøtet søndag skal vedta en ren distriktsresolusjon som korrigerer Høyres og regjeringens politikk på flere områder, skriver Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er historisk. Aldri tidligere har det vært lagt fram en så sterk distriktsresolusjon på et Høyre-landsmøte, sier Agdestein til avisen.

Resolusjonskomiteen gikk lørdag med på å legge inn flere tydelige formuleringer når det gjelder blant annet sykehus, samferdsel og høyere utdanning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avstemning søndag

Etter det Aftenposten erfarer, var det motstand i partiledelsen mot endringsforslagene. Men etter at det ble klart at fylkene ville legge forslagene fram til åpen kampvotering i salen hvis ikke komiteen gikk med på å ta inn de viktigste punktene, fikk distriktsfylkene medhold.

– Det virket. De skjønte at vi har salen med oss i dette, sier en kilde til avisen.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland ønsker ikke å kommentere distriktenes kamp for den nye resolusjonen, og viser til at prosessen rundt formuleringene kan pågå helt fram til avstemningen søndag formiddag.

Helseminister Høie, som også er partiets nestleder, har akseptert de nye formuleringene.

Les også: Helseregionen støtter også Molde

Krass kritikk

Tidligere denne måneden avleverte Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sin innstilling om statsrådens og helseforetakenes framferd da de i fjor skulle bestemme hvor et nytt sykehus i Nordmøre og Romsdal skal ligge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saksordfører Per Olaf Lundteigen (Sp) rettet i den 70 sider lange innstillingen krass kritikk mot både Høie og Helse Midt-Norge, og fikk med seg Arbeiderpartiet og SV. Også regjeringens samarbeidspartner Kristelig Folkeparti ga Høie en liten skrape i sykehusstriden.

Lundteigen håper dokumentet kan danne grunnlag for debatt om styringen av sykehusene, noe hans eget parti stiller seg bak. Sp har lagt fram et forslag om ny helseforvaltningslov som Stortinget skal ta stilling til før sommeren. Senterpartiet ser for seg en blandingsløsning der makten overføres både til staten og til lokalt nivå.