Høyre åpner for å fjerne aldersgrensen i arbeidslivet

Høyres landsmøte holdes på Gardermoen i helgen. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Høyres landsmøte holdes på Gardermoen i helgen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagen etter at regjeringen kunngjorde at den nye aldersgrensen på 72 år skal innføres fra 1. juli, gikk Høyres landsmøte inn for å vurdere å fjerne den helt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Unge Høyre fikk også flertall for forslaget om å vurdere å heve særaldersgrensene i arbeidslivet. Begge forslagene ble vedtatt mot redaksjonskomiteens innstilling, men med solid støtte fra Senior Høyre.

Statsminister Erna Solberg (H) mener det er viktig å finne en balanse mellom retten til å stå i jobb og ønsket om en verdig retrett fra arbeidslivet.

– Ideelt sett mener jeg at det ikke bør være aldersgrense som sådan, men vi må være klar over at retten til å stå i jobben vil være avhengig at du faktisk kan gjøre jobben din. Derfor gjør vi dette gradvis, sier hun til NTB.

Les også: Høyre-krav om billigere øl

Ikke for

Stortingsrepresentant Arve Kambe som leder arbeids- og sosialkomiteen, er heller ikke tilhenger av å fjerne aldersgrensen nå.

– Dette handler ikke om at de aller eldste skal være lenger i jobb, men oppsigelsesvernet deres. Men det bør gå en grense et sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Samtidig er jeg glad for at landsmøtet har høye ambisjoner for å få flere seniorer inn i arbeidslivet, sier han til NTB.

Kambe åpner for at aldersgrensen kan ble hevet ytterligere, men først etter at de nye reglene evalueres om noen år.

– Stortinget har sagt at det er naturlig å heve aldersgrensen til 75 år dersom erfaringene er positive. Det tror vi de blir, og da vil det også være naturlig å se på om aldersgrensen skal være enda høyere, sier han.

Les også: Høyre freder sexkjøpsloven ut regjeringsperioden

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hevet

Aldersgrensen i arbeidslivet, som ikke må forveksles med pensjonsalderen, ble hevet fra 70 til 72 år i forbindelse med de omstridte endringene i arbeidsmiljøloven som Stortinget behandlet tidligere i år.

Regjeringen kunngjorde fredag at disse endringene trer i kraft 1. juli.

– Det er jeg glad for. Vi får nå en rask iverksettelse av gode og viktige tiltak som gir større fleksibilitet i arbeidslivet, og flere personer mulighet til å prøve seg i arbeid, og til å jobbe lenger, sa arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagen etter vedtok regjeringspartneren hans altså at denne aldersgrensen kan bli fjernet helt.

Kritisk

Den rødgrønne opposisjonen samt partene i arbeidslivet er skeptiske til at aldersgrensen heves så raskt.

– At dette forslaget hasteinnføres vil gjøre at de nye bestemmelsene i praksis kan forskyve avgangstidspunkt for enkelte. Det er problematisk, sa Vibeke Hammer Madsen administrerende direktør i hovedorganisasjonen Virke til fredagens nyhet. Virke er imidlertid fornøyd med innføring av andre endringer i arbeidsmiljøloven.

At landsmøtet i Høyre også vurderer å heve særaldersgrensene, åpner for at brannmenn, politifolk og andre som har spesielle aldersgrenser i framtiden kan få anledning til å stå lenger i jobb.

Norsk-krav

Vedtakene ble fattet da landsmøtet lørdag formiddag behandlet en såkalt storresolusjon om arbeids-, kunnskaps- og sosialpolitikk kalt «Den norske drømmen».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tar blant annet til orde for økt bruk av lønnstilskudd, justeringer i overgangsstønaden, økt satsing på psykisk helse samt krav om at alle barn må mestre norsk når de begynner på skolen.

Høyres ordførerkandidat Yngve Brox i Trondheim fikk dessuten landsmøtet med seg på en formulering om at offentlige virksomheter aktivt bør jobbe for å rekruttere mennesker med funksjonshemninger.

Partiet gikk også inn for å bedre samarbeidet mellom rådgivningstjenesten på ungdomsskole og videregående skole samt økt satsing på skolepsykologer.