Norge gir 30 millioner i jordskjelv-hjelp

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå må det internasjonale samfunnet trå til for å hjelpe, sier utenriksminister Børge Brende (H) om jordskjelvet i Nepal. Norge gir i første omgang 30 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dødstallet etter skjelvet nærmet seg lørdag ettermiddag 900, og mange er skadd.

– Våre tanker går til dem som er rammet og til det nepalske folk. Det er mange som har mistet sine kjære og enda flere som er skadd og som opplever store ødeleggelser av hjem og byer, sier utenriksministeren i en pressemelding.

– Det er nå viktig å få oversikt over hva som er behovene slik at hjelpeinnsatsen kan settes inn så raskt og effektivt som mulig. Midlene vil bli kanalisert gjennom FN-systemet og frivillige organisasjoner. Vi følger situasjonen tett og vil vurdere å bidra ytterligere når vi vet mer, fortsetter han.

Les også: Hundrevis døde etter jordskjelv i Nepal

Den norske beredskapsstyrken NORCAP har allerede fått forespørsel om å bistå, og den er i gang med forberedelser, opplyser Utenriksdepartementet. Også Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er i beredskap for å sende ut personell, men har så langt ikke blitt spurt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er jo helt forferdelige dødstall vi så langt har hørt, og de kan sikkert komme til å stige etter hvert, sier Erna Solberg til NTB.

– Vi vet at i land som Nepal, som er ganske fattige, og der huskvaliteten kanskje ikke er god nok for den typen jordskjelv, så kan tallene og ødeleggelsene bli veldig store, sier hun.

Nepalske myndigheter meldte lørdag ettermiddag norsk tid at minst 688 mennesker hadde mistet livet i skjelvet. Deretter steg og steg dødstallene.

Les også: Hundrevis døde etter jordskjelv i Nepal

– Det er viktig at vi får oversikt over om og eventuelt hvilke nordmenn som er der. Så skal vi selvfølgelig bidra til å hjelpe. Nepal er et land som kan komme til å trenge hjelp gjennom katastrofemekanismene vi har, sier Solberg.

Det er trolig minst 150 nordmenn i Nepal. Hittil er det ikke meldt om skadde eller omkomne blant disse.

Les også: Sitter ute og venter på etterskjelv