Skolen holder minnestund for drept 19-åring

Politiet undersøkte åstedet for skytedramaet på Ime øst i Mandal onsdag.
Foto: Espen Sand (NTB scanpix)
Politiet undersøkte åstedet for skytedramaet på Ime øst i Mandal onsdag. Foto: Espen Sand (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Elever og ansatte ved Mandal videregående skole skal fredag holde minnestund for drepte Joakim Ophaug Røksland (19). En jevnaldrende kamerat er siktet for drapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle de 800 elevene på skolen vil delta når minnestunden starter klokken 10 fredag formiddag, ifølge TV 2.

Både lærere og elever ved skolen er preget av sorg etter drapet.

– Han var med på russebilen vår, og på mandag skulle det være dåp. Vi er i sjokk, sier Justus Nørgaard, som er russepresident på skolen, til kanalen.

Joakim Ophaug Røksland ble drept på tettstedet Ime utenfor Mandal sentrum onsdag.

Interesse for terror

Torsdag ble den 19-årige mannen som er siktet for drapet, varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, samt medieforbud.

Den siktede, som var kamerat av Ophaug Røksland, har erkjent drapet.

Les også: Mandal-drapet: – Siktet ville bli fremmedkriger

Ifølge lokalavisen Lindesnes ble politiet varslet om at den siktede både hadde interesse for kontakt med ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) og at han ville reise til utlandet for å kjempe mot IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

PST bekreftet overfor VG at den siktede tidligere har vært i deres søkelys, men ønsket ikke å gå innpå hva 19-åringen eller PST har foretatt seg.

Fulgte Peshmerga-side

– Det eneste jeg vil si, er at jeg med 110 prosent sikkerhet kan slå fast at han ikke sympatiserer med IS, sier den siktedes forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen til Fædrelandsvennen.

Ifølge avisen har mannen flere ganger trykket «liker» på statusoppdateringer på Facebook-siden til 1st Battalion British Peshmerga Volunteers, som er en kurdisk gruppe som kjemper mot IS i Syria og Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På en av statusoppdateringene har han også vist støtte til Peshmerga, Kurdistan og den kurdiske militsen, skriver avisen.

Bakgrunn: 19-åring tilstår drapet i Mandal

Ønsket å bli fremmedkriger

Lederen for PST i Agder, Knut Aurebekk, orienterte for to uker siden politikerne på Sørlandstinget om kampen mot ekstremisme. Han trakk da frem en mann fra Vest-Agder som en konkret sak politiet jobbet med. Ifølge Lindesnes dreier det seg om den nå drapssiktede, etnisk norske mannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Over tid har han uttrykt ønske om å dra til Irak som fremmedkriger og tilslutte seg peshmerga-styrken i Irak, sa den lokale PST-lederen.

Ifølge Fædrelandsvennen hadde mannen kjøpt flybillett med avreise 7. april i år, men etter at politiet gjennomførte en bekymringssamtale med ham, ble det til at han ikke reiste.

Stikkskader

Politiet fikk onsdag melding om at det var avfyrt skudd på Ime, og da de ankom stedet, fant de 19-årige Ophaug Røksland død i en leilighet.

Ifølge den foreløpige obduksjonsrapporten døde han av stikkskader.

– Det er beslaglagt flere stikkvåpen på stedet, men det er for tidlig å si om det er drapsvåpenet, sa politiadvokat Liv Versland Seland til NTB.

I tillegg er det beslaglagt et gevær av typen AK-47, men ifølge politiet dreier det seg om et ikke-fungerende våpen. Skuddet som ble avfyrt, var løsammunisjon, ifølge politiet.