Romteleskopet fyller 25 år

Artikkelen fortsetter under annonsen

24. april feirer romteleskopet Hubble 25 år i rommet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette skjer nøyaktig 405 år etter at Galileo Galilei, som første menneske, rettet sitt teleskop opp mot himmelen. «Hubble er den største revolusjonen siden Galileo», heter det i en pressemelding fra Norsk Romsenter.

Teleskopet ble designet allerede i 1970-årene, og ble skutt opp 24. april 1990 som et samarbeidsprosjekt mellom ESA og Nasa.

Se video øverst i artikkelen.

Romteleskopet er det største optiske teleskopet i verdensrommet. Det svever cirka 544 kilometer over jordas overflate og ser universet mange ganger skarpere enn de største teleskopene på bakken - selv om disse er mye større enn romteleskopet.

Dette skyldes at Hubble har fri sikt ut mot stjerner og galakser, mens fra bakken blir lyset fra verdensrommet forstyrret av turbulens i jordatmosfæren.

Navnet kommer fra den amerikanske astronomen Edwin Hubble.

Les også: Stjernene smiler til deg

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skuffelse

Da de første bildene fra teleskopet kom til jorden i 1990 var skuffelsen stor. Det viste seg at bildene var uskarpe. Dette skyldtes en svært liten feil i slipingen av speilet.

Selv om feilen i krumningen til speilet var over 100 ganger mindre enn et menneskehår, var dette nok til å gi uskarpe bilder, skriver Norsk Romsenter i sin pressemelding.

Likevel leverte Hubble bilder som var bedre enn de fleste bakketeleskoper.

Saken fortsetter under videoen.

I forbindelse med 25 -årsjubileet har NASA publisert en 3D-video basert på Hubbles bilder av nebulaen D29 og de vakre bildene kan du se her:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et unikt sett med linser ble bygget og installert i Hubble under den første reparasjonsferden med romfergen i 1993. Utstyrt med «briller» fikk teleskopet nå skarpt syn - og dermed åpnet et helt nytt univers seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem påfølgende reparasjonsferder har gjort at teleskopet er langt bedre enn det var da det ble bygget. I løpet av 25 år har Hubble gått over 110.000 ganger rundt jorda. Dette tilsvarer 4,8 milliarder kilometer, 32 ganger avstanden til sola.

Les også: Her kolliderer to galakser

Store datamengder

Det er gjort over 1.2 millioner eksponeringer med kameraet, og over 15 terabyte med data er lastet ned på bakken. Over 12.000 vitenskapelige artikler basert på teleskopets data har blitt publisert.

«Teleskopet kan skille objekter som har en utstrekning på 0.0 buesekund. Dette tilsvarer å kunne skille to ildfluer fra hverandre i Tokyo her fra Oslo», skriver Norsk Romsenter.

Når Hubble ikke lenger fungerer vil det etter hvert miste høyde og delvis brenne opp i atmosfæren.

Siden Hubble er en meget stor satellitt vil store deler treffe bakken. Astronautene skal derfor montere en koblingsmekanisme som skal kunne ta i mot enten et bemannet eller ubemannet romfartøy i fremtiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NASA ønsker å kontrollere hvor Hubble skal trenge gjennom atmosfæren. Derfor planlegger de å sende opp en liten fjernstyrt modul med rakettmotorer som skal feste seg til Hubble og geleide flaggskipet ned i et inferno av flammer.
Les også: Snart skal Nasa lete etter liv på Jupiters måne

 Hubble Ultra Deep Field. Foto: Nasa/Hubble. Hubble Ultra Deep Field. Foto: Nasa/Hubble.

 Stjernetåken NGC 6302. Foto: Nasa/Hubble. Stjernetåken NGC 6302. Foto: Nasa/Hubble.

 V838 Monocerotis. Foto: Nasa/Hubble. V838 Monocerotis. Foto: Nasa/Hubble.

 Stjernetåken «Apehodet». Foto: Nasa/Hubble Stjernetåken «Apehodet». Foto: Nasa/Hubble

 Den røde flekken på Jupiter fotografert av romteleskopet. Foto: Nasa/Hubble Den røde flekken på Jupiter fotografert av romteleskopet. Foto: Nasa/Hubble