Meny

Disse syv stoffene vil regjeringen hindre deg fra å kjøre med

KJØR FORSIKTIG: Regjeringen foreslår å utvide listen over stoffer som er straffbart å ha i blodet under bilkjøring. Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix
KJØR FORSIKTIG: Regjeringen foreslår å utvide listen over stoffer som er straffbart å ha i blodet under bilkjøring. Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix
Regjeringen ønsker å stramme inn på reglene for kjøring i ruspåvirket tilstand. De vil legge til syv stoffer på listen over stoffer det er straffbart å ha i kroppen mens man kjører bil.

Regjeringen har sendt ut et forslag på høring om å revidere reglene for ruspåvirket kjøring. Der foreslår de å sette faste straffbarhetsgrenser for syv nye stoffer, i tillegg til å justere grensen for straffbar mengde i blodet av de to stoffene MDMA og buprenorfin.

Du kan se en liste over alle stoffene det er snakk om nederst i saken.

– Ruspåvirket kjøring er et alvorlig trafikksikkerhetsproblem. Problemet omhandler langt mer enn alkohol, og er i stadig utvikling.  Det er derfor viktig at vi oppdaterer regelverket i takt med utviklingen i folks bruk av rusmidler, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i en pressemelding.

Han mener dette er et viktig trafikksikkerhetstiltak.

Les også: UP varsler doblet innsats mot ruskjøring

Seks av de syv stoffene regjeringen foreslår å sette straffbare grenser for, er benzodiazepiner. Det er en gruppe legemidler som har som fellestrekk at de virker angstdempende, muskelavslappende, søvndempende og respirasjonsdempende.

Medisiner som inneholder slike stoffer brukes først og fremst mot epilepsianfall, akutt angst og forbigående søvnproblemer.

Legemidler som inneholder benzodiazepiner er svært avhengighetsskapende, og misbrukes i stor grad som rusmiddel.

Det syvende stoffet regjeringen foreslår å forby deg å kjøre med, er oksykodon. Det er et opiat nært beslektet med morfin og heroin. Stoffet er kraftig smertestillende, og brukes som virkemiddel i legemidlene OxyContin og OxyNorm.

Forslaget har høringsfrist 3. august 2015.

Les også: – Flere burde miste lappen

Disse stoffene vil regjeringen sette en straffbar grense for:

  • Bromazepam
  • Desmetyldiazepam 
  • Etizolam 
  • Klobazam 
  • Lorazepam 
  • Triazolam 
  • Oksykodon

Regjeringen justere den straffbare grensen til disse stoffene:

  • MDMA (Metylendioksymetamfetamin, brukes til behandling av angstlidelser)
  • Buprenorfin
Annonse
Populært