Australia ber EU sende flyktningene tilbake

Vi kan ikke løse flyktningsituasjonen i Middelhavet kun ved å sende skip som skal hjelpe dem som skal komme over. Det er et kortsiktig tiltak, sier Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari. Vi kan også frakte flyktningene tilbake til stedet de har lagt ut fra framfor å frakte dem til Europa, sier han.
Arkivfoto: Erlend Aas / NTB scanpix
Vi kan ikke løse flyktningsituasjonen i Middelhavet kun ved å sende skip som skal hjelpe dem som skal komme over. Det er et kortsiktig tiltak, sier Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari. Vi kan også frakte flyktningene tilbake til stedet de har lagt ut fra framfor å frakte dem til Europa, sier han. Arkivfoto: Erlend Aas / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Australias regjering mener EU bør gjøre som den: Sende båtene med flyktninger tilbake. Det norske skipet som sendes til Middelhavet, kan komme til å gjøre nettopp det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den eneste måten man kan sette en stopper for dødsfallene på, er i virkeligheten ved å stoppe båtene, sier den australske regjeringssjefen Tony Abbot til nyhetsbyrået AP, i et intervju gjengitt av Aftenposten.

Australia har fått kritikk av FN og hjelpeorganisasjoner for sin tøffe linje overfor båtflyktningene som kommer over Stillehavet fra Asia. Landet nekter også ta imot asylsøknader fra båtflyktningene. Men den australske regjeringen har stått på sitt, og har også arbeidet for å informere potensielle båtflyktninger om at de ikke vil få opphold i Australia.

Det norske skipet som i løpet av sommeren skal bidra i Triton, EUs operasjon i Middelhavet, kan også få i oppdrag å sende båter med flyktninger tilbake dit de kom fra, for eksempel et afrikansk land. Det opplyste statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) til NTB i tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom det er trygt for flyktningene, presiserte han.

Les også: Solberg fram­skyn­der bidrag til Mid­del­ha­vet

– Kortsiktig

– Vi kan ikke løse denne situasjonen kun ved å sende skip som skal hjelpe dem som skal komme over. Det er et kortsiktig tiltak, sier Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari.

Han understreker likevel at han mener Norge skal være med å berge menneskeliv i Middelhavet.

Storbritannia gikk i fjor høst imot at EU skulle bidra til noen større lete- og redningsoperasjon for flyktninger. Argumentet til den britiske regjeringen var at dette bare ville oppmuntre flere til å legge ut på den risikable sjøreisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det syns jeg er en grotesk holdning til menneskeliv. Når noen er i nødsituasjon og liv og helse er i fare, må vi jo hjelpe dem, sier Keshvari til NTB.

– Men vi kan frakte dem tilbake til stedet de har lagt ut fra framfor å frakte dem til Europa, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke bærekraftig

Samtidig med redningsoperasjonene må man finne langsiktige løsninger, blant annet for å stanse menneskesmuglerne. Men også se på hele asylinstituttet.

– Det er ikke bærekraftig på sikt om det skal komme en halv til en million mennesker årlig og søke om asyl, sier han, og viser til at det er dette antallet mennesker som ifølge Frontex venter på å reise fra Libya.

Han mener mange av dem som reiser, verken flykter fra krig, katastrofer eller forfølgelse, men kommer for å søke arbeid. På sikt kan hele det europeiske systemet kollapse, mener han.

– Gå under

At nabolandene til krigsområder som Syria har tatt imot millioner av flyktninger, mange ganger flere enn de som kommer til Europa, synes han ikke kan tillegges vekt.

– Det er ikke noe argument at hvis noen nærområder til krigsherjede land går under økonomisk og sosialt, så skal man med åpne øyne bidra til at Europa skal gjøre det samme, sier han.

Han foreslår at Norge og Europa kan opprette leire i nærområdene og øke hjelpen der.

– Og man kunne tatt imot flere kvoteflyktninger gjennom FN, økt den andelen på bekostning av antallet asylsøkere. Det kan være en fremtidig løsning, mener han.