Britisk konservative frykter skottene

VALG I STORBRITANNIA: Britene slåss om 650 seter i parlamentsvalget. Rent flertall er 326 seter. Her er distriktene hvor seiersmarginen var lavest ved forrige valg.

ta4bfa1f: Den tidligere britiske statsministeren John Major advarte mot det skotske nasjonalistpartiet SNP da han kastet seg inn i valgkampen tirsdag.
REUTERS/Darren Staples
VALG I STORBRITANNIA: Britene slåss om 650 seter i parlamentsvalget. Rent flertall er 326 seter. Her er distriktene hvor seiersmarginen var lavest ved forrige valg. ta4bfa1f: Den tidligere britiske statsministeren John Major advarte mot det skotske nasjonalistpartiet SNP da han kastet seg inn i valgkampen tirsdag. REUTERS/Darren Staples
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økt skotsk innflytelse etter valget skremmer konservative i Storbritannia. Nå råder en tidligere konservativ statsråd velgere i Skottland til å stemme på Labour.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet at vi ikke kommer til å vinne mange seter fra Skottland. Da er valget om vi heller vil ha SNP enn Labour. Når en ser på helheten, tror jeg at et parlamentsmedlem fra Labour vil være mest fornuftig, sier Lord Tebbit til avisa The Guardian. Tebbit var en nær medarbeider av Margaret Thatcher, og var statsråd i hennes regjering i seks år.

Les også: Cameron leder på ny meningsmåling

Taktisk stemming

I de valgkretsene i Skottland der de konservative ikke har noen sjanse til å vinne setet, oppfordrer Lord Tebbit konservative velgere til å stemme taktisk og gi sin stemme til Labour.

– Jeg nøler med å si det. Men slik jeg ser det, er det logisk, sier Tebbit.

Ved valget i 2010 vant de konservative i Skottland kun ett sete i parlamentet i London. Tebbit ønsker seg et pro-union parti i Skottland, på linje med det unionistene har i Nord-Irland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Meningsmålingene tyder på at det skotske nasjonalistpartiet SNP kommer til å gjøre et brakvalg, nærmest utradere Labour i Skottland og bli det tredje største partiet i parlamentet i London. Dermed kan partiet avgjøre hvem som flytter inn i Downing Street 10.

Partileder Nicola Sturgeon har sagt at SNP ikke under noen omstendighet vil støtte en konservativ regjering, men gi sin støtte til Labour. Labour-leder Ed Miliband har avvist en koalisjon med SNP, men kan bli avhengig av SNPs støtte dersom det blir han som danner regjering etter valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Britenes nye politiske yndling

– SNP en fare

Tirsdag gikk Lord Tebbits partifelle, tidligere statsminister John Major ut, og rettet en kraftig advarsel mot SNP. Han mener at en mindretallsregjering dannet av Labour vil kunne bli utsatt for en daglig dose utpressing fra de skotske nasjonalistene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en oppskrift på kaos. SNP er en fare for vår framtid, sa Major og viste til at SNP har et uavhengig Skottland som mål.

De konservative og Labour er jevnstore på meningsmålingene. Den ferskeste målingen viser 35 prosents oppslutning for statsminister David Camerons konservative parti og 34 prosent for Labour. Siden ingen av de to ligger an til å få rent flertall i parlamentet, kan det bli en hestehandel etter valget der de store må søke de mindre partienes støtte.

Heller ikke under valget i 2010 fikk noen av de to store partiene rent flertall. Da endte det med at de konservative gikk i koalisjon med Liberaldemokratene. (©NTB) (©NTB)