Likevel mulig å sende båt raskere til Middelhavet

Etter dager med massivt press besluttet regjeringen at det norske sivile skipet som skal redde liv i Middelhavet skal sendes så raskt som mulig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det har lenge vært mulig, men Norge er kommet altfor sent på banen. Nå har statsministeren og regjeringen endelig tatt de klare signalene fra de andre partiene på Stortinget, fra Rederiforbundet og fra hjelpeorganisasjonene. Nå kommer det på plass, og det er bra, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Statsminister Erna Solberg (H) har fram til onsdag ettermiddag sagt at den planlagte startdatoen 1. august samsvarte med et ønske fra EU. Nå er forklaringen en annen. Regjeringen har funnet ut at lov om offentlige anskaffelser kan omgås, slik at skipet kan kontraheres raskere.

Les også: – Middelhavet er en stor massegrav

Gjennomslag

Nyheten om framskyndingen av det norske hjelpeskipet kom samtidig som de parlamentariske lederne for alle partiene på Stortinget var samlet på kontoret til Støre. Der ble partiene enige om å fortsette samtaler om kvoteflyktninger fra Syria etter at statsministeren har holdt en redegjørelse i Stortinget torsdag neste uke.

– Målet med dette møtet var å starte en diskusjon som kan lede fram til at Stortinget kan samle seg om en løsning. Det vil være en stor fordel om Stortinget kan bli enige, for det vil gi oss større mulighet til å få gjennomslag, oppsummerte Støre etter møtet.

Les også: Kaptein på overfylt flyktningbåt kan bli siktet for massedrap

Nærområdene

Status i norsk politikk er at Venstre, Arbeiderpartiet og SV alle har landsmøtevedtak bak seg om at Norge bør ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria i løpet av dette og det neste året.

Senterpartiet og KrF kan komme til å gjøre lignende vedtak, mens regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet mener at det er mest fornuftig å bruke pengene på å hjelpe i nærområdene.

– Nå får vi diskutere hva som er det mest effektive tiltak. Det er jo derfor statsministeren vil redegjøre for Stortinget. Da får vi en helhet for diskusjonen, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland til NTB.

Oppfordring

Støre sier at det ligger an til at det er et politisk flertall på Stortinget for å ta imot langt flere kvoteflyktninger i tråd med ønske fra FNs høykommissær.

– Hvordan dette skal skje er noe vi bør bli enige om i Stortinget, og det er bakgrunnen for mitt initiativ. Nå har statsministeren en uke på seg til å tenke gjennom dette. Det er et flertall i Stortinget som ønsker at vi skal gjøre mer, og vi er åpne for å snakke om hvordan det skal gjøres. Her bør ingen ri kjepper, lød Støres oppfordring da han møtte Solberg til duell på Dagsrevyen onsdag kveld.

Liv på vent

Statsministeren viste blant annet til at det allerede er mange på norske asylmottak:

– Vi skal ikke undervurdere det faktum at det sitter mange i norske asylmottak og venter på å komme i gang med livet sitt. De som kommer skal få gå på skole, lære norsk og komme inn i samfunnet. Det er viktig å huske at det skal boliger til og annet. Vi tar allerede imot 500 flere. Men om ikke kommunene kan ta imot 5.000, så har vi ikke mulighet til det, sa hun.

Dypt bekymret

Når det gjelder det norske skipet som skal til Middelhavet, skrev Solberg onsdag brev til EU-presidentene president Jean-Claude Juncker og Donald Tusk at hun er dypt bekymret over den alvorlige situasjonen.

«Den siste tragedien, hvor mer enn 800 mennesker mistet livet, har nok en gang skapt oppmerksomhet om den desperate situasjonen til flyktninger og innvandrere som forsøker å nå Europa», skriver hun.

Middelhavet omtales nå av flere som en stor massegrav:

Personvernpolicy