Bokholderen i Auschwitz ba om tilgivelse i retten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere bokholderen i Auschwitz Oskar Gröning (93) ba i retten om tilgivelse for sin rolle i massedrapene som fant sted i nazistenes konsentrasjonsleir.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For meg er det ingen tvil om at jeg deler moralsk skyld, sa 93-åringen til dommerne da saken mot ham startet tirsdag.

– Dere må bestemme min juridiske straffskyld, fortsatte han.

Oskar Gröning innrømte at han visste at jøder og andre fanger ble gasset i hjel i Auschwitz, som var tyskernes største konsentrasjonsleir under andre verdenskrig, mens han var bokholder der.

Nær 70 holocaustoverlevende og pårørende hadde møtt opp i rettssalen i Lüneburg nord i Tyskland for å overvære saken.

– Jeg ber om tilgivelse, sa 93-åringen.

Kan få 15 års fengsel

Gröning antas å være blant de siste tyskerne som blir stilt for retten for handlinger begått under andre verdenskrig.

70 år etter at krigen tok slutt risikerer han nå 15 års fengsel for 300.000 tilfeller av medvirkning til drap på deporterte ungarske jøder som ble sendt til gasskamre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktorene i saken sa at Gröning var en bokholder som sorterte og telte pengene som var tatt fra de drepte, og at han samlet inn kontanter i forskjellige valutaer fra Europa.

Han voktet også bagasje som ble stjålet fra fangene idet de kom til den polske konsentrasjonsleiren for tvangsarbeid og utryddelse, ifølge aktorene.

93-åringen, som ankom retten pent antrukket og med rullator, innrømte at han hadde utført disse oppgavene.

SS-soldat

Gröning var 21 år gammel og ifølge seg selv en entusiastisk SS-soldat da han ble sendt til Auschwitz-leiren i 1942.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter krigen levde han i flere tiår et vanlig liv i Tyskland, helt til han en dag kom i diskusjon med en mann i frimerkeklubben han tilhørte.

Mannen stilte spørsmål ved om holocaust virkelig hadde funnet sted, noe som opprørte Gröning. Etter hvert havnet han i hissige diskusjoner med flere ledende holocaust-benektere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til slutt valgte Gröning å gå offentlig ut med sine opplevelser i Auschwitz og fortelle hvordan han i alle år hadde levd med skrikene fra nazistenes gasskamre. Han skrev også ned en beretning for sin egen familie.

Tiltale

Påtalemyndigheten i Frankfurt besluttet i 1985 at det ikke skulle reises sak mot han, noe påtalemyndigheten i Hanover var uenig i. De utferdiget en tiltale på 85 sider.

– Gjennom sine handlinger hjalp han NS-regimet økonomisk og sluttet opp om dets systematiske drapskampanje, heter det i tiltalen.

Gröning, som ikke er anklaget for selv å ha tatt livet av noen, har hevdet at han bare var et lite tannhjul i et stort maskineri.