Flyktningekatastrofene i Middelhavet:Solberg vil redde druknende, ikke gi trygg transport over Middelhavet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen vil ikke bruke skipet som sendes til Middelhavet til å frakte flyktninger trygt fra Afrika til Europa. – Det ville ødelagt velferdsstaten, sier Erna Solberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge og Europa må ta ansvar for å fiske opp flyktninger og migranter som holder på å drukne i Middelhavet, ved å sende flere skip som kan patruljere nærmere Libyas kyst.

Det var ett av temaene da Høyre-leder Erna Solberg, nestleder Jan Tore Sanner og generalsekretær Lars Arne Ryssdal tirsdag arrangerte en pressekonferanse i forkant av Høyres landsmøte som åpner på Gardermoen fredag.

Bakteppet er grufulle meldinger om hundrevis av mennesker som drukner i Middelhavet, på vei til Europa i skrøpelige farkoster drevet av skruppelløse menneskesmuglere.

Les også: Solberg blir grepet av synet

Fritt fram for kjeltringer

– Skipene vi sender, kan brukes til å redde folk som har havnet i sjøen, men ikke til å tilby alternativ, trygg transport til folk som er i hendene på menneskesmuglerne, sier statsminister Erna Solberg til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er behov for å slå ned på de kyniske menneskehandlerne som holder på med dette. Mange av migrantene har betalt store summer, men foretrekker å bli igjen på land når de ser kvaliteten på båtene. Men så blir de til og med tvunget om bord av menneskesmuglerne, sa Solberg på pressekonferansen.

De største folkestrømmene kommer fra Libya. Der ser menneskesmuglere og terrorgrupper ut til å ha fritt spill, etter at vestlige land, med Norge som ett av de ivrigste til å bombe, oppløste den libyske statsdannelsen under diktatoren Gadaffi.

Les også: Brende: Norge vil stille opp i Middelhavet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det ville vi ikke tåle

– Hva kan gjøres for å få vekk de kyniske bakmennene som står for den livsfarlige menneskesmuglingen over Middelhavet? Hva er Europas rolle?

– Det som blant annet skjer nå, er at kapteinen og en av besetningen på båten som sank med mange hundre om bord, ble pågrepet. Det er en organisering mellom land og folk i Europa og Afrika. Det gjelder å bryte de kriminelle organisasjonene som finnes der, svarer Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Burde ikke Europa, så lenge de kriminelle nettverkene finnes, sende båter som kan frakte folk fra Nord-Afrika på trygg måte, framfor å la båtene vente til ulykken skjer og prøve å berge folk opp av vannet?

– Det vil i så fall innebære at vi innfører fri innvandring til Europa. Det er det ingen av våre velstandssamfunn som kan tåle, slår Erna Solberg fast.

Les også: Redningshelt frustrert over Norges innsats

Vil skyve asylsøkere bakover

– Er det ikke et paradoks at vi sender skip som kan fiske folk opp av vannet, i stedet for å gi flyktningene et trygt alternativ og dermed ta markedet fra menneskesmuglerne?

– Det er mange paradokser i verden. Hvis vi vil innføre et fritt marked må vi kutte ut velferdsordningene våre og bare ha individuelle ordninger. Men vi er jo opptatt av å ha universelle velferdsordninger og ta vare på alle som bor her. Da kan man ikke håndtere fri innvandring, sier Solberg til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun og Høyre er skeptiske til målet om å ta 10.000 nye flyktninger fra Syria inn i landet, slik Ap-landsmøtet sist helg vedtok.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener det er en utfordring å ta i mot så mange som 10.000 syrere. De skal ha bolig, integrering, samtidig som det mange allerede sitter på asylmottak og venter på utplassering i kommuner. Disse skyves da lenger bak i køen, framholdt Solberg på pressekonferansen.

– I tillegg må vi diskutere om det er riktig å prioritere det som i en femårsperiode vil koste 10 milliarder, framfor å bruke disse pengene til å hjelpe mange flere i Iraks og Syrias nærmområder, sier hun.

– Kan hjelpe flere der

Ifølge Solberg kan FN hjelpe 13-14 mennesker i Jordan for samme sum som en flyktning her. Hun understreker samtidig at hovedtyngden av dem som migrerer til Europa, ikke er flyktninger med krav på beskyttelse.

– I fjor kom det 170.000 asylsøkere til Italia. 65.000 av dem søkte asyl i Italia. Hovedtyngden av de som har kommet, har ikke krav på asyl. Den største gruppa kommer fra Gambia, den nest største fra Senegal. Dette er en migrasjonsbølge fra Afrika. Mange vil være i Europa ulovlig, sier Erna Solberg.