Egypts tidligere president dømt til 20 års fengsel

En egyptisk domstol har dømt landets tidligere president Mohamed Mursi til 20 års fengsel for å ha oppfordret til drap på demonstranter i 2012. (Foto: AFP PHOTO / AHMED RAMADAN)
En egyptisk domstol har dømt landets tidligere president Mohamed Mursi til 20 års fengsel for å ha oppfordret til drap på demonstranter i 2012. (Foto: AFP PHOTO / AHMED RAMADAN)
Artikkelen fortsetter under annonsen

En egyptisk domstol har dømt landets tidligere president Mohamed Mursi til 20 års fengsel for hans rolle i drapene på demonstranter i 2012.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mohamed Mursi:
  • Egypts folkevalgte president 2012-2013.
  • Var Det muslimske brorskaps kandidat i valget og ble landets første sivile og første islamistiske president.
  • Opposisjonen beskyldte Mursi for å forsøke å samle all makt i egne og Brorskapets hender.
  • Våren 2013 var det omfattende demonstrasjoner for og mot presidenten. Det toppet seg på ettårsdagen for valget av Mursi, da flere ble drept i sammenstøt i Kairo mellom motstandere og tilhengere av presidenten.
  • 3. juli 2013 avsatte hæren Mursi, som siden har sittet i arrest.
  • En egyptisk domstol dømte tirsdag Mursi til 20 års fengsel for å ha vært involvert i drap på demonstranter i 2012.

Sammen med Mursi ble også tolv andre ledere i Det muslimske brorskap dømt til samme straff. De to siste tiltalte Brorskapet-medlemmene ble dømt til ti års fengsel.

Mursi risikerte dødsstraff, men ble frikjent for anklagen om overlagt drap. Forsvarsadvokater i saken har allerede uttalt at dommene vil bli anket.

De tiltalte sto i et bur i rettslokalet mens dommene ble lest opp. Seansen ble sendt direkte på egyptisk TV.

Tortur

Tirsdagens dom var den første mot ekspresidenten siden han ble avsatt under et militærkupp i 2013. Mursi er også tiltalt i flere andre rettssaker, blant annet i to spionasjesaker.

Ifølge dommen er Mursi og de andre tiltalte skyldige i voldsbruk og i å ha arrestert og torturert mennesker under demonstrasjonen utenfor presidentpalasset i Kairo i desember 2012.

For tre år siden ble Mursi Egypts første folkevalgte president, men han fikk bare regjere i ett år og tre dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden kuppet er hundretalls Mursi-tilhengere blitt dømt til døden i hurtigrettssaker som ifølge FN mangler motstykke i moderne tid.

– Parodi

Sentrale personer i Brorskapet har etter dommen stemplet rettssaken mot Mursi som en parodi.

– Rettssaken har vært en parodi på rettferdighet. Den er regissert og kontrollert av regjeringen og er på ingen måte støttet av bevis, sier Amr Darrag, en tidligere minister under Mursi.

Brorskapet, som har vært forbudt siden Mursis regjering ble veltet, har også oppfordret til protestdemonstrasjoner mot dommene.

Amnesty reagerer

Amnesty Internasjonal er også tydelig i sin kritikk av rettssaken i Egypt. Menneskerettighetsorganisasjonen mener at Mursi og de andre som tirsdag ble dømt bør løslates dersom saken ikke prøves på nytt for en sivil domstol.

Også Amnesty beskriver dommen som «en parodi på rettferdighet» og skriver:

– Den knuser enhver gjenværende illusjon om uavhengighet og upartiskhet i Egypts rettssystem.