Meny

Redningshelt frustrert over Norges innsats

Tidligere kaptein Arne Rinnan på Tampa under en pressekonferanse i Singapore i 2001 etter at flyktningdramaet ved Christmas Island kom til en løsning. Foto: Knut Fjeldstad / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere kapteinen Arne Rinnan som reddet hundrevis av båtflyktninger i Indiahavet, mener Norge har forsømt sitt ansvar for å redde flyktninger i Middelhavet.

Regjeringen kunngjorde mandag at Norge skal bidra med et sivilt skip i den EU-ledede operasjonen Triton i Middelhavet etter en rekke ulykker med båtflyktninger.

Den nå pensjonerte kapteinen Arne Rinnan er fortvilet over at norske myndigheter ikke har sendt hjelp tidligere, skriver Dagbladet.

– Jeg syns det er skuffende at Norge ikke har gjort noe tidligere. En sånn seindrektighet bør ikke være nødvendig, det kan ikke være så forferdelig vanskelig å ta en beslutning om å sende fartøy nedover eller hjelpe til på en annen måte, sier Rinnan til avisen.

Han og resten av besetningen på konteinerskipet Tampa ble kjent verden over da de i august 2001 reddet 438 asylsøkere fra en synkeferdig farkost i Indiahavet.

Innsatsen ga Rinnan en rekke utmerkelser. Han ble av kongen utnevnt til ridder av 1. klasse og tildelt FNs flyktningpris.

Populært