Ukrainske styrker i gang med amerikansk trening

Amerikanske fallskjermsoldater deltar i åpningsseremonien på en felles militærøvelse med ukrainske styrker ved landsbyen Staryc mandag. De rundt 300 amerikanske soldatene skal trene soldater fra tre bataljoner i den ukrainske nasjonalgarden.

Foto: REUTERS / NTB Scanpix / Gleb Garanich
Amerikanske fallskjermsoldater deltar i åpningsseremonien på en felles militærøvelse med ukrainske styrker ved landsbyen Staryc mandag. De rundt 300 amerikanske soldatene skal trene soldater fra tre bataljoner i den ukrainske nasjonalgarden. Foto: REUTERS / NTB Scanpix / Gleb Garanich
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske fallskjermjegere har begynt treningen av ukrainske regjeringssoldater for å gjøre dem bedre i stand til å kjempe mot prorussiske separatister. Det liker ikke russiske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko ønsket de amerikanske soldatene velkommen under en seremoni på militærbasen i Javoriv vest i Ukraina mandag.

Den amerikanske treningen av de ukrainske styrkene har fått navnet «Operation Fearless Guardian». 300 amerikanske soldater skal trene 900 soldater i den ukrainske nasjonalgarden som er utplassert i Øst-Ukraina. Der pågår det fortsatt sporadiske kamper til tross for at partene inngikk en ny våpenhvile i februar.

Selv om Ukraina ikke er NATO-medlem, har vestlig militærpersonell vært på plass i landet siden den Moskva-vennlige presidenten Viktor Janukovitsj ble styrtet for over ett år siden.

Ukraina har blant annet fått bistand i form av etterretning, instruktører, sanitet og logistikk. Men en mer kamprelatert trening begynte først nå.

Russland er svært kritisk til amerikanernes virksomhet og har anklaget USA for å støtte opprøret som førte til at Janukovitsj ble avsatt

– Instruktører og eksperter fra andre land på ukrainsk territorium vil selvsagt ikke bidra til å løse konflikten, sa en talsmann for Russlands president Vladimir Putin tidligere i år.