Meny

Ukrainske styrker i gang med amerikansk trening

Amerikanske fallskjermsoldater deltar i åpningsseremonien på en felles militærøvelse med ukrainske styrker ved landsbyen Staryc mandag. De rundt 300 amerikanske soldatene skal trene soldater fra tre bataljoner i den ukrainske nasjonalgarden. Foto: REUTERS / NTB Scanpix / Gleb Garanich

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske fallskjermjegere har begynt treningen av ukrainske regjeringssoldater for å gjøre dem bedre i stand til å kjempe mot prorussiske separatister. Det liker ikke russiske myndigheter.

Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko ønsket de amerikanske soldatene velkommen under en seremoni på militærbasen i Javoriv vest i Ukraina mandag.

Den amerikanske treningen av de ukrainske styrkene har fått navnet «Operation Fearless Guardian». 300 amerikanske soldater skal trene 900 soldater i den ukrainske nasjonalgarden som er utplassert i Øst-Ukraina. Der pågår det fortsatt sporadiske kamper til tross for at partene inngikk en ny våpenhvile i februar.

Selv om Ukraina ikke er NATO-medlem, har vestlig militærpersonell vært på plass i landet siden den Moskva-vennlige presidenten Viktor Janukovitsj ble styrtet for over ett år siden.

Ukraina har blant annet fått bistand i form av etterretning, instruktører, sanitet og logistikk. Men en mer kamprelatert trening begynte først nå.

Russland er svært kritisk til amerikanernes virksomhet og har anklaget USA for å støtte opprøret som førte til at Janukovitsj ble avsatt

– Instruktører og eksperter fra andre land på ukrainsk territorium vil selvsagt ikke bidra til å løse konflikten, sa en talsmann for Russlands president Vladimir Putin tidligere i år.

Populært