– 1 million flyktninger klare til å krysse Middelhavet

Mens EU-ledere sitter i hastemøte, kommer det nødsignaler fra overfylte flyktningbåter i Middelhavet. Samtidig er rundt 1 million mennesker klare til krysse havet, ifølge italienske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om redningsarbeid i Middelhavet:

* I 2013 igangsatte Italia redningsprogrammet Mare Nostrum etter to alvorlige båtulykker der minst 500 personer druknet. Mare Nostrum-programmet plukket opp over 150.000 personer fra sjøen.

* Italia avsluttet Mare Nostrum 1. november i fjor. Det ble erstattet av det EU-ledede patruljeringsoppdraget Triton, som opererer innenfor et mindre område og omfatter færre skip.

* Strømmen av flyktninger økte kraftig i 2014, til over 200.000, ikke minst på grunn av krisene i Syria og på Gazastripen. Rundt 3.500 personer omkom i løpet av fjoråret.

* Så langt i år fryktes det at minst 1.600 flyktninger har omkommet i forsøket på å krysse Middelhavet fra Nord-Afrika til Europa.

(Kilde: Reuters, UNHCR, NTB)

Tre båter har mandag ettermiddag sendt nødsignal fra Middelhavet, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

En av båtene skal ha over 300 mennesker om bord. Den er i ferd med å gå ned, ifølge IOM, som sier at minst 20 mennesker har omkommet.

Det er ikke kjent hvor i Middelhavet nødsignalene er sendt fra.

En drøy time tidligere mandag meldte gresk politi at en seilbåt med over 80 personer om bord hadde forlist utenfor øya Rhodos. Tre omkom, blant dem et barn. 23 er fraktet til sykehus.

Et stort antall flyktninger er samtidig klare til å begi seg ut på den farefulle ferden, ifølge Maurizio Scalia i den italienske påtalemyndigheten.

– Ut fra informasjonen vi har, er det rundt 1 million migranter på den libyske kysten som er klare til å dra mot Europa, sier han til nyhetsbyrået DPA.

Lik til Malta

Forliset i helgen beskrives som den verste båttragedien i Middelhavet, selv om et nøyaktig tall på hvor mange som var om bord neppe vil bli klart noen gang. Ifølge en av få overlevende kan det ha vært 950 mennesker i båten.

Mandag morgen ankom et italiensk redningsfartøy Maltas hovedstad Valletta med likene av 24 flyktninger fra forliset. Om bord var også 28 overlevende, som skal videre til Italia.

De døde ble båret ut av skipet i likposer. Ifølge en av de overlevende kantret båten utenfor øya Lampedusa i helgen. Han fortalte også at mange var låst inne i lasterommet og derfor sjanseløse da den 20 meter lange fiskebåten kantret.

1.600 døde i år

Siden midten av forrige uke er rundt 11.000 flyktninger blitt reddet. Bare i år har rundt 1.600 mennesker omkommet i forsøket på å krysse Middelhavet til Europa.

Menneskesmuglere bruker mange ruter for å frakte flyktningene, de fleste av dem fra Nord-Afrika og Midtøsten, til Europas grenser. Der søker migrantene asyl, eller de reiser videre til andre EU-land.

EU-ledere i møte

EUs uten- og innenriksministre møttes mandag i Luxembourg for å finne en strategi for å håndtere situasjonen på en human måte, samtidig som de ikke ønsker å gjøre krisen verre ved å oppmuntre flere til å seg over Middelhavet.

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) ber EU om å umiddelbart gjenopprette Italias redningsprogram Mare Nostrum.

Det italienske redningsprogrammet ble avviklet i fjor og erstattet av det EU-ledede patruljeringsoppdraget Triton, som blant andre FN har kalt «håpløst utilstrekkelig». Det mener også IOM-sjefen William Lacy Swing.

– De har ikke mandatet, de retter seg inn mot grensekontroll, ikke mot å redde liv, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden