Meny

Regjeringen kritiseres for å drøye med skip

Regjeringen vil sende norske skip til Middelhavet for å bidra i arbeidet med å hjelpe flyktningene som tar seg ut i ofte altfor små båter, som har ført til flere ulykker den siste tiden. Foto: Opielok Offshore Carriers (EPA)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge skal sende et skip for å hjelpe til med å redde liv i Middelhavet, men regjeringen må tåle kritiske spørsmål om hvorfor det tar så lang tid.

Senest 1. august «eller før» skal et norsk sivilt skip være på plass i Middelhavet for å delta i operasjon Triton.

Beslutningen ble kunngjort mandag, etter en helg der nærmere tusen flyktninger kan ha mistet livet etter nok en tragedie i Middelhavet.

Bidraget er i tråd med hva EU har bedt om, lyder statsminister Erna Solbergs (H) forklaring på hvorfor ikke Norge er raskere på banen.

Men både Rederiforbundet, bistandsorganisasjoner og et flertall på Stortinget mener at 1. august er altfor lenge til.

Bakgrunn: Ingen norsk fregatt til Middelhavet

Ber regjeringen sende norske skip til Middelhavet

– Det haster

Rederiforbundets administrerende direktør Sturla Henriksen sier til NTB at norske rederier kan stille med skip i løpet av noen få dager.

– Regjeringen må bare presisere hva lags skip den ønsker, sier Henriksen.

Han mener 1. august er for lenge å vente:

– Folk drukner nå, sier han.

President Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors understreker at det er et akutt behov.

– Vi må være til stede i havet før båtene kantrer, og vi må plukke dem opp hvis vi ikke er der når de kantrer. Vi må ta imot dem med medisinsk hjelp nå, og vi må hjelpe Italia, Malta og Kypros nå, sier han til NRK.

For lenge til

Likelydende budskap kommer fra Stortinget.

– Dette er den største flyktningkatastrofen siden andre verdenskrig. Flere hundre omkom bare nå i helgen. Det er ikke Fridtjof Nansens nasjon som da først sender et skip om noen måneder, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

– Det er lang tid om et norsk skip ikke er på plass før 1. august. Vi vil gi regjeringen alle muligheter til å forsere denne planen, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB.

Også Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener at tre måneder er for lenge:

– Situasjonen i Middelhavet er akutt og prekær akkurat nå, sier han til NRK.

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad sier til NTB at Norge må bidra før sommeren, og da i samarbeid med Rederiforbundet og Flyktninghjelpen.

Samtlige understreker at Norge også må bidra humanitært og i kampen mot menneskesmuglere.

I tråd med ønsket

Solberg sier at Norge kan stille opp raskere, dersom det kommer et nytt og oppdatert ønske fra EU.

– Vi har hatt en dialog om dette bidraget en stund. 1. august er ønsket vi har fått, men vi er innstilt på å stille raskere, sa statsministeren til NRK mandag kveld.

Hun beskriver situasjonen i Middelhavet som vanskelig.

– Tragedien i helgen viser nok en gang hvor fortvilet situasjonen er for flyktninger som prøver å komme seg over til Europa, sier Solberg.

Forsterke aksjonen

Et ønske om raskere og mer omfattende hjelp fra EUs side kan komme i løpet av kort tid. EU-kommisjonen la mandag fram en tipunktsplan som skal bidra til å bremse flyktningstrømmen over Middelhavet der første punkt er å forsterke den maritime innsatsen med penger og utstyr.

Kommisjonen ser også for seg en systematisk innsats for å ødelegge fartøy som brukes av menneskesmuglere.

1 million flyktninger

Italienske myndigheter rapporterer nå at rundt 1 million mennesker er klare til å krysse havet.

Siden midten av forrige uke er rundt 11.000 flyktninger blitt reddet. Bare i år har rundt 1.600 mennesker omkommet i forsøket på å krysse Middelhavet til Europa.

– Vi har ingen flere unnskyldninger, EU har ingen flere unnskyldninger, medlemslandene har ingen flere unnskyldninger. Det trengs øyeblikkelig handling, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini mandag.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært