Meny

Sannfinnene kan få plass i Finlands nye regjering

Centern-leder Juha Sipilä fikk en klem av kona Minna etter at valgseieren var i havn. Nå starter jobben med å finne koalisjonspartnere til Finlands nye regjering. Foto: Jussi Nukari (Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksdagsvalget tok Finland et steg i konservativ retning, mener politiske kommentatorer. For første gang kan Sannfinnene komme i regjering.

Som ventet ble Centern, som tilsvarer Senterpartiet, det største partiet. Partileder Juha Sipilä får nå jobben med å finne koalisjonspartnere til ny regjering.

Det er helt åpent hvilke partier det blir, understreket partiledelsen. De påfølgende tre partiene er jevnstore.

– I regjeringsforhandlingene er tillit det viktigste. Etter det kommer valgprogrammet og til slutt styrkeforhold, sier Sipilä.

Han understreker at også Sannfinnene er en mulig koalisjonspartner. Sipilä skal ha samtaler med alle partilederne i løpet av de neste dagene og starter regjeringsforhandlinger neste uke.

– Sannfinnene kan delta i regjering. Jeg har personlig tillit til partileder Timo Soini. Dette er en reell mulighet, sier Sipilä.

Sannfinnene nest størst

Tross Centerns seier er det likevel det populistiske og innvandringskritiske partiet Sannfinnene og De grønne som står frem som de store valgvinnerne, skriver det finske nyhetsbyrået FNB. Sannfinnene ble landets nest største parti, mens De grønne fikk uventet stor oppslutning med 8,5 prosent. Sykt bra, lød det frydefullt fra De grønnes partileder Ville Niinistö da resultatet var klart.

– Riksdagsvalget søndag tok landet i konservativ retning, mener forsker Erkka Railo ved universitetet i Åbo. Han viser til at høyresiden og Sannfinnene gikk frem, mens venstresiden gikk tilbake.

Faktisk gjorde venstresiden et historisk dårlig valg. I etterkrigstiden samlet Socialdemokraterna og det venstresosialistiske Vänsterforbundet vanligvis opp mot 100 mandater. Årets valg endte med 46, noe som er færre enn noen gang tidligere. Dette er tredje valg på rad at venstresiden taper mandater.

Mulig regjeringspartner

Ifølge Erkka Railo har den kommende statsministeren stort spillrom når han skal sette sammen regjering siden de tre andre store partiene ligger så jevnt. Han tror likevel at det mest sannsynlige utfallet blir en regjering med de tre største partiene, altså Centern, Sannfinnene og Samlingspartiet (som ligner norske Høyre).

– At Sannfinnene ble nest største parti i Riksdagen, var den største overraskelsen i valget, sier professor i statsvitenskap Kimmo Grönlund ved Åbo Akademi.

Nykomlingene gjorde et brakvalg i 2011, og har nå befestet sin posisjon. Resultatet viser at fremgangen ikke var en engangsforeteelse, og at de kan ha skaffet seg en permanent posisjon i finsk politikk, ifølge Grönlund.

Sannfinnene har kvittet seg med mye av den mest innvandringskritiske retorikken, og er helt og fullt aktuelle som koalisjonspartner, mener politisk kommentator Torbjörn Kevin, som skriver for Hufvudstadsbladet. Aftonbladets kommentator Lena Melin mener på sin side at Centern vil få slutt på Sannfinnenes «populistiske gnål» om de tar dem med i regjering.

Les også: Centerpartiets Sipilä får danne regjering i Finland

NATO-spørsmål i bero

Spørsmålet om Finland skulle nærme seg NATO, er trolig lagt på is. Avtroppende statsminister Alexander Stubb fra Samlingspartiet ønsket en tilnærming, mens Centern og Sannfinnene er motstander av NATO-medlemskap.

Forsvarspolitikken ligger an til å bli et av de mest sentrale spørsmålene for den kommende regjering, skriver Dagens Nyheter. Avisen påpeker at Centern kjernevelgere er eldre og konservative, og at mange av dem vil holde fast på en politisk linje der man unngår alle former for konflikt med Russland.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært