Meny

– Europa skyldig i flyktningkatastrofen i Middelhavet

Grunnlegger av Leger Uten Grenser og Frankrikes tidligere utenriksminister Bernard Kouchner foreslår at hvert EU-land bidrar med en redningsbåt hver for å redde flyktningene som forsøker å ta seg over Middelhavet. (Foto: François Lenoir / Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europeiske land er skyldige i å la hundrevis av flyktninger dø i Middelhavet, mener grunnleggeren av Leger Uten Grenser og Frankrikes tidligere utenriksminister Bernard Kouchner.

– I denne sammenhengen er Europa skyldig i å la være å hjelpe personer i fare. Det er skamfullt, sier Kouchner til den franske avisen Le Parisien mandag.

– Framfor alt, la oss kaste en livbøye til alle menneskene som drukner ved å sette inn en europeisk redningsflåte for de 28 medlemmene av EU. Én redningsbåt for hvert land, sier han.

Så mange som 900 flyktninger fryktes omkommet etter at båten de var i forliste i Middelhavet i helgen.

Rystende skildringer: – De låste dørene for dem som prøvde å komme seg ut

De første likene tatt med til Malta

Et italiensk redningsfartøy ankom mandag morgen Malta med likene av 24 flyktninger fra det som kan være en av de alvorligste båttragediene i Middelhavet.

Redningsfartøyet har også 28 overlevende om bord. Disse ventes å bli tatt med videre til Italia.

Mange flere fryktes omkommet. Selv om et nøyaktig tall på hvor mange som var om bord trolig aldri vil bli kjent, har én overlevende fortalt at det var 950 mennesker om bord i båten som kantret utenfor den italienske øya Lampedusa lørdag.

Bakgrunn: Overlevende sier 950 var om bord på sunket båt

– Dette kan ikke fortsette

En tjenestemann i Maltas redningsoperasjon sier til journalister mandag at en patruljebåt har funnet en livvest og private eiendeler.

– Dette kan ikke fortsette, sier Maltas statsminister Joseph Muscat til avisen Times of Malta.

Muscat forventes å møte sin italienske motpart Matteo Renzi i Roma senere mandag for å diskutere hendelsen, som igjen har satt søkelys på hva EU kan gjøre for å forhindre flyktningkatastrofen i Middelhavet, der trolig over 1.600 båtflyktninger på vei til Europa har mistet livet hittil i år.

Les også: Flyktningdramaet i Middelhavet – en varslet katastrofe

Populært