Centerpartiets Sipilä får danne regjering i Finland

Annika Saarikko, Juha Sipilä (midten) og Juha Rehula fra Centerpartiet feirer resultatet etter søndagens valg i Finland. Foto: Markku Ulander / Reuters / NTB scanpix.
Annika Saarikko, Juha Sipilä (midten) og Juha Rehula fra Centerpartiet feirer resultatet etter søndagens valg i Finland. Foto: Markku Ulander / Reuters / NTB scanpix.

Opposisjonsleder Juha Sipilä i Centerpartiet vant valget i Finland. Hvilke partier som får bli med i hans regjering, er foreløpig uklart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da 99,8 prosent av stemmene var talt opp søndag kveld var det klart at Centerpartiet hadde sikret seg 49 av de 200 setene i Riksdagen, ifølge den finske kringkasteren Yle.

– Dette resultatet gir flere mulige koalisjons-kombinasjoner, sa Sipilä til den finske TV-kanalen MTV3.

Sittende statsminister Alexander Stubb og Samlingspartiet må nøye seg med 37 representanter i Riksdagen og erkjente nederlaget halvannen time etter at de første resultatene ble gjort kjent.

– Det ser ut som Centerpartiet har vunnet. Gratulerer, sa Stubb.

Les også: Søndag overtar Senterpartiet makten i Finland

Uventet

Det høyrepopulistiske partiet Sannfinnene blir nest størst i Riksdagen med 38 representanter, mens Socialdemokraterna må nøye seg med 34. Det overrasker den politiske analytikeren Torbjörn Kevin.

– Centerpartiet vinner valget som ventet, men derimot er det noe uventet at Sannfinnene ser ut til å bli tredje eller andre største parti, og Socialdemokraterna fjerde største, sa Kevin til NTB rett før det endelige resultatet forelå.

– Konsekvensen er at det blir mye vanskeligere å danne en regjering, slo han fast.

Kan styre prosessen

Kevin viser til at et jevnt resultat mellom mange partier forteller at velgerne ikke har gitt et klart signal om hvem de ønsker i regjering.

– Så Centerpartiet kan i stor grad styre den prosessen, dersom de har sett klart for seg hvem de vil ha. Og ingen kan kritisere dem for det, sier Kevin, som skriver politiske kommentarer for finske Hufvudstadsbladet.

Selv tør han ikke gjette på hvem valgvinneren vil ha med i en koalisjonsregjering.

– Jeg tror ikke det er noen i Finland som kan si det akkurat nå, sier han.

– Sipilä har sagt at han skal fornye Finland, noe som kan leses som at han vil gjøre noe uventet når det gjelder regjeringen.

Røpte ingenting

Sipilä ønsket heller ikke i forkant av valget å røpe hvem han vil samarbeide med, men har gjort det klart at han ikke ønsker en samlingsregjering med like mange partier som i dag. Den sittende regjeringen består i dag av fire partier, etter at to har trukket seg underveis.

Statsviteren Åsa von Schoultz sier til TT at hun gjetter på en borgerlig regjering bestående av Centerpartiet, Samlingspartiet, Sannfinnene og Svenska folkpartiet.

– Det blir i så fall en veldig bred regjering, sier hun.

Millionær

Den 53-årige IT-gründeren og millionæren Sipilä ble valgt inn i Riksdagen i 2011, og året etter ble han partileder.

Hvilke endringer finnene kan vente seg, er vanskelig å si, mener Kevin og viser til at Sipilä ikke har behøvd å komme med veldig tydelige budskap under valgkampen, som følge av gode meningsmålinger.

Sipilä har imidlertid lovet å få økonomien i Finland tilbake på riktig spor etter tre år med økonomisk tilbakegang. Landet er preget av stagnert vekst, fallende konkurransedyktighet og mislykkede reformer.

– Vårt land fortjener bedre. Politikken må igjen få et klima preget av tillit, skrev Sipilä på sin blogg lørdag.

Personvernpolicy