Leger Uten Grenser: – En massegrav i Middelhavet

Italiensk kystvakt leter etter omkomne og overlevende etter at en båt kantret på vei over Middelhavet natt til søndag. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Italiensk kystvakt leter etter omkomne og overlevende etter at en båt kantret på vei over Middelhavet natt til søndag. Foto: Reuters / NTB scanpix.

EU innkaller til et krisemøte etter at nærmere 700 flyktninger trolig omkom da en overlesset fiskebåt kantret på vei mot Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Middelhavet er blitt en massegrav, og europeisk politikk har skylden, mener Leger Uten Grenser.

Hjelpeorganisasjonen understreker at tusenvis av desperate mennesker er på flukt fra krig og andre kriser.

– Europa har stengt grensene sine og tvinger dermed disse menneskene som søker beskyttelse til å risikere livene sine på havet, sier Loris De Filippi.

Ulykken natt til søndag er trolig tidendes verste båttragedie i Middelhavet.

– Mennesker jeg har pratet med, så hundrevis av lik flytende rundt, sier journalist Mark Micallef fra avisen Times of Malta til nyhetsbyrået TT.

Les også: – Opptil 700 kan ha druknet

Til sammen 17 båter leter i området etter overlevende, men søndag kveld hadde de bare plukket opp 24 lik, ifølge opplysninger fra den italienske kystvakten.

– Der ser ut til at vi har vært vitne til den verste ulykken noensinne på Middelhavet, sier Carlotta Sami i FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Organisasjonen opplyser at bare rundt 50 mennesker er funnet i live.

Full alarm

Dersom tallet på omkomne fra søndagens ulykke bekreftes, vil nesten 1.600 mennesker ha mistet livet i forsøk på å krysse Middelhavet fra Nord-Afrika til Europa så langt i år.

Den siste hendelsen har fått EU til å innkalle til hastemøte.

– Det som skjer er grusomt og krever kraftige tiltak. Det er menneskeliv som står på spill, og hele EU har en moralsk og humanitær plikt til å handle, heter det i en uttalelse fra Kommisjonen søndag.

– Vi trenger både umiddelbare tiltak for å forhindre framtidige tap av menneskeliv og en mer omfattende og bredere tilnærming til hele flyktningspørsmålet, heter det videre.

– Aldri mer

– Vi har sagt «aldri mer» for mange ganger. Nå må EU gjøre noe umiddelbart, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

Flere internasjonale organisasjoner, deriblant Amnesty International og Leger Uten Grenser, retter sterk kritikk mot EU for ikke å ha etablert et tilstrekkelig omfattende program til å ta seg av flyktningstrømmen, etter at det italienske programmet Mare Nostrum ble avviklet i fjor.

– Europeiske myndigheter må garantere sikre og lovlige ruter for å nå Europa. De må gjenoppta redningsaksjonene til sjøs og planlegge beredskapsplaner ved grensene slik at de som søker beskyttelse, møter akseptable forhold når de ankommer, under streker Filippi.

– Det er ikke lenger noe å tenke over, disse livene må reddes nå. Å stoppe Mare Nostrum var en stor feil. Europeiske stater må umiddelbart starte storskala redningsoperasjoner med proaktiv patruljering langs Libyas kyst, sier Filippi.

Kantret da redningen kom

Fiskebåten ba natt til søndag om hjelp fra den italienske kystvakten fordi den hadde navigasjonsproblemer. Kystvakten ba et portugisisk lasteskip, som var i nærheten, om å bistå.

Ifølge Reuters og Times of Malta samlet flyktningene seg på én side av båten da lasteskipet nærmet seg, trolig for å tilkalle oppmerksomhet. Det førte til at båten kantret, ifølge mediene. Den befant seg da rundt 10 mil nord for Libya.

– De kommersielle skipene som møter flyktningulykkene, er sjeldent vant til slike redningsaksjoner og har kanskje bare et par menn i besetningen. Ofte kan de ikke gjøre mer enn å se at mennesker dør framfor øynene deres, sier Micallef.

Personvernpolicy