Meny

Russland-ekspert: – En bevisst provokasjon

Lørdag dro Russlands visestatsminister Dmitrij Rogozin til Svalbard, til tross for at han står på Norge og EUs sanksjonslister på grunn av Russlands annektering av Krim-halvøya. Foto: AP / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands visestatsminister Dmitrij Rogozin forlot lørdag Svalbard og satte kursen for Nordpolen. Rogozins oppførsel var et bevisst forsøk på å provosere, mener NUPI-forsker Jakub Godzimirski.

Lørdag dro visestatsministeren til Svalbard, til tross for at han står på Norge og EUs sanksjonslister på grunn av Russlands annektering av Krim-halvøya. Han la blant annet ut bilder på sosiale medier.

Lørdag dro Rogozin og hans følge videre til Nordpolen, skriver Barents Observer.

Sanksjonene mot den russiske viseutenriksministeren ble innført i mars i fjor. Årsaken er at han offentlig oppfordret til annekteringen av Krim-halvøya, ifølge Lovdata.

Les også: Russlands visestatsminister har forlatt Svalbard

– Vil tøye strikken

Jakub M. Godzimirski, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Avdeling for Russland og Eurasia, sier at Rogozin er kjent for å provosere.

– Rogozin er aktiv i sosiale medier og kjent for å være stor i kjeften. Han vet hva han gjør og vil trolig tøffe seg ved å vise at han kan tøye strikken litt ekstra, sier Godzimirski til NTB.

Han understreker at han ikke kjenner hensikten med turen, eller omfanget av hele regelverket som styrer innreise til Svalbard. Han tror uansett at hendelsen ikke vil ha mye å si for forholdet mellom Norge og Russland.

– Forholdet mellom landene er endret av helt andre grunner. Dette vil trolig ikke få store konsekvenser, sier forskeren.

Venter på svar

Norge venter fortsatt på en forklaring fra russerne om omstendighetene bak Rogozins Svalbard-stunt.

– Norge hadde lenge før Rogozins besøk gjort det klart for Russland at vi ikke ønsker at listeførte personer skal besøke Svalbard, sier pressetalsmann Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet til NTB

– Besøket er ikke et brudd på norsk lov, men vi har altså gitt tydelig uttrykk overfor den russiske ambassaden i Oslo om at listeførte personer ikke er ønsket på Svalbard, sier han.

Populært