Meny

Gyllent daggry stilles for retten

Partileder Nikolaos Mikhaloliakos og flere andre topper i høyreekstreme Gyllent daggry stilles for retten i Hellas mandag. Foto: Aris Messinis/AFP/NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grekerne frykter uro og demonstrasjoner når høyreekstreme Gyllent daggry skal for retten.

Etter en halvannet år lang etterforskning starter rettssaken mot ledere og medlemmer av Gyllent daggry mandag.

En del av høysikkerhetsfengselet Korydallos vest for Aten er gjort om til rettslokale. Der skal i alt 69 personer svare på anklager om at de driver og er medlemmer av en kriminell organisasjon.

Tross ny krise i den greske økonomien kommer rettssaken til å få stor oppmerksomhet. Både antifascistiske grupper, politiske partier, arbeidstakerorganisasjoner og Gyllent daggrys egne tilhengere er ventet å møte opp ved fengselet mandag, og de lokale myndighetene frykter trøbbel.

Storinnrykk

– Dette er Hellas' største rettssak på 40 år. Den vil vare i minst 18 måneder. Det vil bli samlinger av antifascistiske grupper, og Gyllent daggrys tilhengere vil kanskje mønstre også, sier ordfører Stavros Kasimatis i Korydallos til nyhetsbyrået AFP og regner også med storinnrykk av politi og sikkerhetsoppbud.

– Hvordan kan byen fungere under sånne forhold?

Medlemmer og tilhengere av Gyllent daggry har vært involvert i en rekke rettssaker, og hver gang har støttespillere møtt opp både utenfor og i rettslokalene. Da partiets talsperson Ilias Kassidiaris i mars sto tiltalt for vold mot en politisk motdebattant, måtte rettsforhandlingene avbrytes da fornærmede ble overdøvet.

Støttedemonstrasjon for Gyllent daggry i Athen i tidligere i mars. Foto: Panayiotis Tzamaros/AP/NTB scanpix.Støttedemonstrasjon for Gyllent daggry i Athen i tidligere i mars. Foto: Panayiotis Tzamaros/AP/NTB scanpix.

Må flyttes?

Tre dommere skal lede rettssaken mot partileder Nikolaos Mikhaloliakos og partifellene hans. Flere av de tiltalte er ledere i partiet, og strafferammen er på inntil 20 års fengsel.

Over hundre advokater er ventet å delta i forsvarerteamene, og en mengde journalister og tilhørere skal også få plass i rettssalen.

Etter flere protester mot valget av små lokaler kan oppgjøret ende med å bli utsatt etter første dag i rettsforhandlingene mandag.

Drap

Rettsoppgjøret mot Gyllent daggry startet i kjølvannet av drapet på en venstreorientert antifascist høsten 2013. Drapsmannen er koblet til partiet, som også er blitt knyttet til drapet på en pakistansk innvandrer.

Tilhengere av den høyreekstreme bevegelsen gjennomfører jevnlig store marsjer under slagord som «fedreland, ære, Gyllent daggry», mens flagg med hakekorslignende emblemer vaier sammen med det greske.

Tross rekken av kontroverser og voldsepisoder ble partiet tredje størst i valget i januar.

Populært