Meny

Russlands visestatsminister har forlatt Svalbard

– Ankommet Longyearbyen på Svalbard, skrev Rogozin i sitt første Twitter-innlegg midt på dagen lørdag, melder Barents Observer. Foto: AP / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OPPDATERT: Russlands visestatsminister Dmitrij Rogozin har forlatt Svalbard og satt kursen for Nordpolen, ifølge Barents Observer. Rogozin står på Norges sanksjonsliste.

– Ankommet Longyearbyen på Svalbard, skrev Rogozin i sitt første Twitter-innlegg ved 14-tiden, ifølge Barents Observer , som først meldte om besøket.

Den russiske visestatsministeren skriver ingenting om hvordan han ankom Svalbard, ifølge nettstedet, som påpeker at han ville blitt stoppet i passkontrollen dersom han fløy fra Fastlands-Norge.

Årsaken er at Rogozin står på Norges sanksjonsliste over personer som ikke lenger er velkomne i Norge, som følge av Russlands annektering av Krim-halvøya.

– Uønsket på Svalbard

Kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet opplyser at de har bedt russiske myndigheter om en forklaring etter at besøket ble kjent.

– Dette er ikke et brudd på norsk lov, men vi har gitt tydelig uttrykk overfor den russiske ambassaden i Oslo om at listeførte personer ikke er ønsket på Svalbard, sier han til NTB.

– Det er derfor beklagelig at Rogozin oppholder seg på Svalbard, fortsetter Andersen.

Fra norsk side vil det nå bli vurdert forsterkede tiltak på innreise som også omfatter Svalbard, sier han.

Barentsburg

Noen timer etter det første innlegget lørdag, publiserte visestatsministeren et innlegg fra den russiske gruvebyen Barentsburg vest for Longyearbyen.

– Barentsburg. Arktikugol. Her lever russiske og ukrainske gruvearbeidere som ett folk, én tro, og arbeid, skriver Rogozin, som også har også lagt ut flere bilder fra turen.

Sanksjonene mot den russiske viseutenriksministeren ble innført i mars i fjor. Årsaken er at han offentlig oppfordret til annekteringen av Krim-halvøya, ifølge Lovdata.

Populært