JOBBE SOM HJELPEARBEIDER:

– Jeg var redd jeg hadde smittet mannen min med ebola

Helene (32) fra Unicef har nettopp kommet hjem fra ebola-herjede Liberia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NORCAP
  • Drives av Flyktninghjelpen og er verdens mest brukte beredskapsstyrke.
  • Siden oppstarten i 1991 har NORCAPs eksperter vært ute på mer enn 8500 oppdrag.
  • Styrken består av rundt 650 eksperter, som ved kriser kan rykke ut på kort varsel for å styrke FN, regionale organisasjoner og nasjonale myndigheter.
  • Ekspertene kommer fra Norge, Asia, Afrika og Midtøsten.
  • Til enhver tid er rundt 160 av ekspertene på oppdrag i cirka 40 land.
  • Per i dag er syv nordmenn ute på oppdrag fra NORCAP.

- Jeg tenkte mest på ham, ikke så mye på meg selv, egentlig, sier Helene Sandbu Ryeng (32).

Hun var i Senegal, etter å ha jobbet tett på ebolasyke i Liberia, da hun fikksymptomene alle som jobber tett på denne epidemien frykter: Oppkast, feber og diaré. Helene følte seg ganske trygg på at det ikke var ebola hun hadde, men sikker kunne hun ikke være. Tanken på mannen, Dan Kåre, var verst. Kunne hun ha smittet han?

Vi har alle sett bildene på tv. Helsepersonell ikledd det som ligner store månedrakter. Rader av døende mennesker. Panikken i andre land når det ryktes at et fly har en ebolasmittet om bord.

Smitter de nærmeste

Psykolog Ane Bjøru Fjeldsæter har to opphold i ebolarammede land bak seg og er aktuell med boken De uberørbare. Hun kaller ebola for «kjærlighetsviruset», og skriver i boka:

Seriemorderen som er så svak at den kan utryddes med såpe og vann, men hvis hemmelige våpen er omtanken vi viser våre nærmeste. Ebola er den indre fienden du fører videre til menneskene som viser deg mest nærhet og omsorg.

– Jeg tror det verste for en mor må være at du er den som har gitt barnet ditt ebola, sier Helene til Kvinneguiden.

For ebola er fienden du ikke kan se. Et fryktet virus som sprer seg som en ildebrann. Utbruddet startet i Guinea i mars 2014 og spredte seg raskt til nabolandene Sierra Leone og Liberia.

Verdens helseorganisasjon anslo at 1.4 millioner ville dø uten strakstiltak, og advarte om mulig global spredning av viruset. Internasjonale hjelpearbeidere reiste til Vest-Afrika for å kjempe mot viruset. Med fare for eget liv.

Ingen garanti

En av dem som dro var Helene fra Moss. Hun dro til Liberia i november, som en del av beredskapsstyrken NORCAP. Styrken er fullfinansiert av den norske regjeringen og drives av Flyktninghjelpen. Den er verdens mest brukte beredskapsstyrke.

- Totalt er hittil 13 nordmenn sendt ut for å styrke FN på bakken i kampen mot ebola. Flesteparten har blitt sendt til Liberia, men vi har også hatt nordmenn i Guinea og Sierra Leone, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Stensland i NORCAP til Kvinneguiden.

I Liberia var arbeidsdagene til Helene preget av sterke møter med fortvilte mennesker. 12-timersdager, sju dager i uka er normen.

Rykter og overtro er et stort hinder for å forhindre smitte. Liberianere flest stoler verken på regjeringen eller utenlandske helsearbeidere.

Helene forteller om en far som tok sin syke sønn fra hovedstaden Monrovia til hjemlandsbyen. Der trodde de at sønnens røde øyne skyldtes at han hadde en leopard inni seg og gned kroppen hans med urter. 30 personer i landsbyen døde som følge av at den ene gutten var syk.

I en annen landsby døde 18 før innbyggerne sluttet å tro at ebola var oppspinn. Ryktet var at utlendingene lurte med seg syke folk for å høste organene deres. Totalt døde 208 mennesker i den landsbyen. Ofte hele familier.

Symptomer på ebola

Hver sjette uke er utenlandske hjelpearbeiderne pålagt å ta én uke fri og reise ut av landet. Dette for at de skal takle arbeidspresset og få bearbeidet inntrykk. Helene dro til Dakar i Senegal, hvor hun møtte ektemannen.

Senegal er i utgangspunktet ikke overbegeistret over besøk fra potensielle smittebærere. Flyet med de FN-ansatte ble møtt av en hærskare folk i "romdrakter" og beskjed om å møte til måling av kroppstemperatur to ganger daglig. Helene fikk forhandlet det til at det holdt å ta målingene selv og tekste dem over.

Men så ble hun matforgiftet. Eller: Hun antok at hun var matforgiftet. Men symptomene på matforgiftning er de samme som for ebola: Oppkast, feber og diaré.

Angret aldri

Det er naturlig å ville trøste den du er glad i når han eller hun er syk. Men Helene måtte advare mannen sin, Dan Kåre, om å holde seg vekk. "Du kan ikke trøste meg, ikke ta på meg" befalte hun sin bekymrede kjæreste.

– Hadde jeg fått ebola, var det ekstrem stor fare for at jeg hadde smittet Dan Kåre. Det var dét jeg var mest redd for.Jeg fikk mye tid til å tenke de neste 24 timene.

I hodet begynte hun å lage en liste over hvem hun hadde hatt kontakt med de siste ukene, i tilfelle hun måtte varsle dem om at hun var smittet.

- Angret du der og da på at du hadde reist til Liberia?

- Nei. Jeg var mest bekymret for å ha smittet mannen min. Jeg tenkte mest på ham, ikke så mye på meg selv, egentlig.

Det gikk ett døgn før hun fikk konstatert at hun «bare» var matforgiftet.

Mange skjebner

Selv om hun visste om risikoen var Helene, som vanligvis jobber som kommunikasjonsrådgiver på Unicef Norges hovedkontor i Oslo, aldri i tvil om hun skulle reise til Liberia.

– Jeg sa umiddelbart ja da jeg ble spurt om jeg ville dra. Men det var ingen stormende jubel hjemme da jeg fortalte det.

Det hjalp litt på familie og venners bekymring at Helene i utgangspunktet ikke skulle jobbe direkte med pasienter, samt at hun informerte dem om hvordan viruset smitter. Influensa er faktisk mer smittsomt enn ebola, men blir du først smittet av ebola, er sjansen for å dø nær 90 prosent uten behandling. Får du behandling bedrer oddsen seg.

– Dan Kåre visste at jeg lenge hadde ønsket å jobbe i felt. En viss risiko, det er det. Selv om du beskytter deg, så er det ingen garanti for at ikke den du står ved siden av plutselig kaster opp og kroppsvæsker treffer deg. Så ja, det ligger et faremoment der, men noen må gjøre jobben.

Helene skulle egentlig kun jobbe med kommunikasjon, men endte også opp som såkalt feltkoordinator. Det betød at hun hadde ansvar for koordineringen av hjelpearbeid i et område på størrelse med Rogaland.

Mistet 19 familiemedlemmer

Rett før påske kom Helene hjem. Inntrykkene har vært sterke, og det er så mange som har etterlatt spor i Helenes hjerte i løpet av disse månedene. Som ti år gamle Helvina. Hun hadde mistet 19 familiemedlemmer på grunn av ebola, inkludert moren.

Det gikk flere måneder før faren orket å fortelle datteren akkurat det. Helvina hadde vært utrøstelig. Hun ønsker å bli lege, så andre barn ikke må oppleve det samme. Hun lente seg mot Helene med tårene trillende nedover kinnene da hun fortalte om de smetrefulle konsekvensene ebola hadde ført til for henne og familien.

– Det er tøft å møte barn som har det vanskelig. Men samtidig gjør det at jobben føles meningsfull. For vi gjør noe med situasjonen, understreker Helene.

I skrivende stund har Liberia lyktes med å få bukt på spredningen av viruset, først og fremst takket være mobilisering i lokalsamfunnet. Nabolandene har ikke epidemien under kontroll.

- Det oppstår veldig sterke bånd når du jobber under så ekstreme forhold. Det har vært utfordrende å komme hjem, jeg har ikke landet helt.

- Har du lyst til å reise ut igjen?

- Veldig! Men Dan Kåre synes at jeg kan vente en stund. Samtidig er han innforstått med at jeg ønsker å reise ut i felt igjen. Det føles riktig å være der og kunne gjøre en forskjell.

Les også:

Gravid værmelder ble drittlei hetsen

«Jeg skulle mistet et bein, da hadde dere sett det, Nav»

Dette er langt verre enn matforgiftning

Denne saken ble først publisert på klikk.no

STERKE MØTER: Helene med Helvina (10), som mistet moren og 18 andre familiemedlemmer grunnet ebola. FOTO: Privat

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:43 Dette skjedde i natt05:40 Første bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38 Virus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30 Brexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29 Minst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02 Dagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34 Minnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15 Færre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40 USA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37 Trondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13 Nytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48 Virusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28 Stoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19 Sivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55 California-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:48 Sykkelritt koronastoppet, nordmenn må testes23:45 Tidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42 Olympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10 København videre på Solbakkens 52-årsdag23:04 Storseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45 Tre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06 Kulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47 Flere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44 Jorden har fått en ny måne20:47 Ny kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40 Tre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25 Forsvaret: – Kan bistå. Forsvardepartementet: – Ikke aktuelt19:23 Får ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16 Pilot pågrepet etter dødelig havari17:45 Virussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42 Kan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29 Cruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53 Politiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51 Corona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01 Stadig flere land forbereder seg på epidemi15:42 Lederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36 Europaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05 Aktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53 Ny rullebane på Heathrow dømt ulovlig på grunn av klima14:39 Dortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38 Tidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25 Norwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52 Norske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52 Flere tror på høyere boligpriser13:44 Bill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35 Sivertsen signerte årsregnskap to måneder etter han hadde sagt fra seg «alle styreverv»13:23 Liverpool med sterke økonomiske tall12:59 Forsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50 Norendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49 Kvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54 74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53 Japan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07 Oppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56 Forfatteren Annie Riis er død10:36 Sterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35 Brennhet Sørloth løftet salget til lokal baker10:16 Oljefondet med avkastning på 1.692 milliarder i 201909:56 Frp kan få flertall for blodprøve som kan avdekke Downs syndrom09:54 Danske Bank kutter og sparker09:40 Coronavirus og lønnstak struper Kinas fotballmarked09:34 Helge André Njåstad (Frp) ønsker gjenvalg09:09 Folketallet økte med nesten 40.000 i fjor09:09 Danmark vurderer hjelmpåbud for elsparkesykler09:07 Utvider siktelsen etter Tromsø-dødsfall til å omfatte voldtekt09:06 Deila med solid hjemmedebut08:53 Hver fjerde nordmann kan bli smittet av coronavirus07:49 Ungdommer erkjenner å ha hacket Dagbladet07:47 Leter etter datteren til «dommedagsmoren» i nasjonalpark07:21 – Coronaviruset vil ramme de fattigste hardest, også i Norge06:45 Lorentzen må ha fire løp uten feil06:45 Første danske smittet av nytt coronavirus06:38 Skjebnedag for Matteo Salvini i Senatet i Roma06:30 Medvind for Bernie, motvind for Biden06:15 Oljefondet har investert i bank som knyttes til al-Qaida06:08 Virusfrykt er blitt god forretning for svindlere06:03 Staten og fire fylker strides fortsatt om fiskerihavner06:01 Dette skjer i dag05:58 Politidirektoratet advarer mot høyere fartsgrenser05:45 Ranheim-dødsfall: Siktede framstilles for varetektsfengsling05:42 Dette skjedde i natt05:42 Fortsatt virusfrykt sender Asias børser nedover05:24 Alle passasjerer på Tromsø-kvinnes fly blir varslet05:00 Rapport: Norge mangler oversikt over torturofre04:48 Prins Harry: Bare kall meg Harry04:00 Kjente medisiner kan fungere mot coronaviruset03:50 Lori Loughlin hevder hun har bevis for sin uskyld03:32 Bakteriofoben Trump anbefaler hyppig håndvask03:01 Sverige skal gå opp norskegrensen på nytt02:46 Kina med 29 nye virusdødsfall – laveste siden januar02:40 334 nye virussmittede, ingen nye dødsfall i Sør-Korea02:16 USA og Sør-Korea utsetter felles militærøvelse01:59 Døds- og smittetall i Iran øker kraftig01:51 USA vurderer reiserestriksjoner for Italia og Sør-Korea01:25 Minst fem drept i masseskyting i Milwaukee01:03 Regjeringen jobber for vindkraftavklaring før sommeren01:02 – Vi ble latterliggjort, men det viste seg å være en god avgjørelse00:40 Ruud slet med fingertrøbbel, men gikk videre i Chile00:39 Saudi-Arabia stenger grensene for pilegrimer og turister00:28 Solberg krever EØS-svar fra de rødgrønne23:50 Weinstein fortsatt på sykehus etter kjennelsen
Siste nytt
05:43NorgeDette skjedde i natt05:40VerdenFørste bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38NorgeVirus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30VerdenBrexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29VerdenMinst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02NorgeDagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34SportMinnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15VerdenFærre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40VerdenUSA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37NorgeTrondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13VerdenNytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48NorgeVirusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28VerdenStoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19NorgeSivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55VerdenCalifornia-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:48SportSykkelritt koronastoppet, nordmenn må testes23:45NorgeTidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42SportOlympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10SportKøbenhavn videre på Solbakkens 52-årsdag23:04SportStorseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45NorgeTre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06NorgeKulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47VerdenFlere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44VerdenJorden har fått en ny måne20:47ReiseNy kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40NorgeTre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25NorgeForsvaret: – Kan bistå. Forsvardepartementet: – Ikke aktuelt19:23NorgeFår ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16VerdenPilot pågrepet etter dødelig havari17:45NorgeVirussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42VerdenKan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29NorgeCruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53NorgePolitiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51PengerCorona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01Helse og livsstilStadig flere land forbereder seg på epidemi15:42PolitikkLederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36SportEuropaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05NorgeAktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53VerdenNy rullebane på Heathrow dømt ulovlig på grunn av klima14:39SportDortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38VerdenTidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25PengerNorwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52NorgeNorske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52PengerFlere tror på høyere boligpriser13:44KulturBill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35PolitikkSivertsen signerte årsregnskap to måneder etter han hadde sagt fra seg «alle styreverv»13:23SportLiverpool med sterke økonomiske tall12:59NorgeForsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50SportNorendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49NorgeKvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54Norge74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53Helse og livsstilJapan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07KulturOppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56KulturForfatteren Annie Riis er død10:36PengerSterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35SportBrennhet Sørloth løftet salget til lokal baker10:16PengerOljefondet med avkastning på 1.692 milliarder i 201909:56Helse og livsstilFrp kan få flertall for blodprøve som kan avdekke Downs syndrom09:54PengerDanske Bank kutter og sparker09:40SportCoronavirus og lønnstak struper Kinas fotballmarked09:34PolitikkHelge André Njåstad (Frp) ønsker gjenvalg09:09NorgeFolketallet økte med nesten 40.000 i fjor09:09VerdenDanmark vurderer hjelmpåbud for elsparkesykler09:07NorgeUtvider siktelsen etter Tromsø-dødsfall til å omfatte voldtekt09:06SportDeila med solid hjemmedebut08:53NorgeHver fjerde nordmann kan bli smittet av coronavirus07:49KulturUngdommer erkjenner å ha hacket Dagbladet07:47VerdenLeter etter datteren til «dommedagsmoren» i nasjonalpark07:21Helse og livsstil– Coronaviruset vil ramme de fattigste hardest, også i Norge06:45SportLorentzen må ha fire løp uten feil06:45VerdenFørste danske smittet av nytt coronavirus06:38VerdenSkjebnedag for Matteo Salvini i Senatet i Roma06:30PolitikkMedvind for Bernie, motvind for Biden06:15PengerOljefondet har investert i bank som knyttes til al-Qaida06:08VerdenVirusfrykt er blitt god forretning for svindlere06:03PengerStaten og fire fylker strides fortsatt om fiskerihavner06:01NorgeDette skjer i dag05:58MotorPolitidirektoratet advarer mot høyere fartsgrenser05:45NorgeRanheim-dødsfall: Siktede framstilles for varetektsfengsling05:42NorgeDette skjedde i natt05:42PengerFortsatt virusfrykt sender Asias børser nedover05:24NorgeAlle passasjerer på Tromsø-kvinnes fly blir varslet05:00NorgeRapport: Norge mangler oversikt over torturofre04:48KulturPrins Harry: Bare kall meg Harry04:00Helse og livsstilKjente medisiner kan fungere mot coronaviruset03:50KulturLori Loughlin hevder hun har bevis for sin uskyld03:32VerdenBakteriofoben Trump anbefaler hyppig håndvask03:01NorgeSverige skal gå opp norskegrensen på nytt02:46VerdenKina med 29 nye virusdødsfall – laveste siden januar02:40Verden334 nye virussmittede, ingen nye dødsfall i Sør-Korea02:16VerdenUSA og Sør-Korea utsetter felles militærøvelse01:59Helse og livsstilDøds- og smittetall i Iran øker kraftig01:51VerdenUSA vurderer reiserestriksjoner for Italia og Sør-Korea01:25VerdenMinst fem drept i masseskyting i Milwaukee01:03PengerRegjeringen jobber for vindkraftavklaring før sommeren01:02Verden– Vi ble latterliggjort, men det viste seg å være en god avgjørelse00:40SportRuud slet med fingertrøbbel, men gikk videre i Chile00:39Helse og livsstilSaudi-Arabia stenger grensene for pilegrimer og turister00:28PolitikkSolberg krever EØS-svar fra de rødgrønne23:50KulturWeinstein fortsatt på sykehus etter kjennelsen
Populært