Meny

Ap vil ha obligatorisk vaksineforsøk i Oslo

Ap-partileder Jonas Gahr Støre i samtaler med Anniken Huitfeldt og avtroppende Ap-partisekretær Raymond Johansen (t.h.) under Arbeiderpartiet sitt landsmøte i Oslo torsdag kveld. AUF-leder Mani Hussaini til venstre. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Støtten fra Gro Harlem Brundtland kan ha sørget for at Arbeiderpartiet lørdag vedtok forsøk med obligatorisk vaksine mot meslinger i Oslo.

Samtidig vant Thorvald Stoltenberg slaget om heroinassistert behandling av rusavhengige, som lenge har vært en kampsak for ham. Den 83 år gamle tidligere utenriksministeren var høyt og lavt under landsmøtet og lobbet for forslaget.

– Dette er et historisk vedtak. Jeg er glad og lettet. Jeg håper dette kan bety mer bevegelse i ruspolitikk, sier Stoltenberg, som i 2010 ledet et utvalg som foreslo å bruke heroin i legemiddelassistert rehabilitering av tunge rusmisbrukere.

Les saken: Ap vil gi gratis heroin til rusavhengige

Konkret tar Ap til orde for oppstart av heroinassistert behandling i en kontrollert studie. Også SV og Venstre åpner for heroinassistert behandling i sine partiprogrammer.

Vaksinetvang

– Oslo har prøvd det meste, men likevel har vaksineringen gått ned, sa Aps ordførerkandidat Tone Tellevik Dahl i forkant av lørdagens avstemming.

At tidligere statsminister og WHO-sjef Gro Harlem Brundtland på forhånd uttrykte forståelse for ønsket om et forsøksprosjekt med obligatorisk vaksinering, kan ha virket avgjørende inn.

– Det er foruroligende å se at oppslutningen om vaksiner har sunket. Det er faretruende, sier hun.

Mot redaksjonskomiteens anbefaling vant forslaget fra Oslo Ap fram med 157 mot 123 stemmer. Mindretallet ønsket at forslaget i stedet skulle oversendes stortingsgruppen for behandling.

– Fornøyd

Aps helsepolitiske talsmann på Stortinget Torgeir Micaelsen sa fredag til landsmøtet at han mener forslaget var for drastisk.

– Jeg er ikke overrasket over at det ble vedtatt. Dette er et uttrykk for at mange er urolige for at vaksineandelen enkelte steder er for lav, sier han.

Arbeiderpartiet vedtok også at foreldre til barn som mangler vaksiner, skal få brev fra kommunene, som også oppfordres til å arrangere åpne vaksinasjonsdager der barn og unge kan komme og få de vaksinene de mangler.

Også fastleger og barnehager bør aktivt oppfordre til vaksinasjon, heter det i dokumentet.

Blodgiving

Arbeiderpartiet gikk også inn for å tillate at menn som har sex med menn skal vurderes som blodgivere.

– Grundig testing av blodet og kriterier som reduserer smittefaren skal gi alle sikkerhet for at det blodet de mottar er trygt, heter det i uttalelsen.

Et vedtak om at staten skal ta mer av tannlegeregninga gjennom å innføre et tak for egenbetaling er ikke nok for grasrota i partiet.

– Dette er ikke en anerkjennelse av at tennene er en del av kroppen, sier Lillehammer Arbeiderpartis leder Hans Kristian Enge til NTB.

Han er blant dem som har frontet kampen for at partiledelsen i Ap må følge opp tidligere landsmøtevedtak om å sidestille tannhelse med øvrige helsetjenester, som dekkes av folketrygden.

Populært