To tenåringer pågrepet for terrorplaner i Australia

Politiet gjorde flere arrestasjoner i forstaden Narre Warren i Melbourne. Foto: David Crosling/EPA/NTB scanpix.
Politiet gjorde flere arrestasjoner i forstaden Narre Warren i Melbourne. Foto: David Crosling/EPA/NTB scanpix.

To 18-åringer er pågrepet for å ha planlagt et større terrorangrep i Melbourne i Australia. Ifølge politiet skulle angrepet gjennomføres neste uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to ble pågrepet i en politiaksjon tidlig lørdag morgen lokal tid, og var ifølge politiet inspirert av ekstremistgruppen Den islamske staten (IS).

Begge er siktet for brudd på Australias terrorlovgivning.

– Skulle angripe markering

Angrepet skulle ifølge politiet gjennomføres 25. april, en dag kjent som ANZAC-dagen i Australia.

Datoen markeres over hele landet for å minnes de flere tusen som døde da den britiskledede ANZAC-styrken med soldater fra Australia og New Zealand gikk i land på Gallipoli-halvøya i dagens Tyrkia under første verdenskrig i 1915. Målet var å erobre hovedstaden i det ottomanske riket, Konstantinopel, i dag byen Istanbul.

På denne datoen arrangeres det veteranparader i flere australske byer.

Ber folk være årvåkne

I lørdagens politiaksjon er det gjennomført sju razziaer, men politiet opplyser at aksjonen vil fortsette utover dagen. Rundt 200 polititjenestemenn deltar.

Australias statsminister, Tony Abbott, på en presskonferanse sammen med sjefen for det federale politiet, Michael Phelan, i forbindelse med terror-pågripelsene. Abbott advarte om at trusselen fra terrorister som er født og oppvokst i Australia øker. Foto: William West/AFP/NTB scanpix.Australias statsminister, Tony Abbott, på en presskonferanse sammen med sjefen for det federale politiet, Michael Phelan, i forbindelse med terror-pågripelsene. Abbott advarte om at trusselen fra terrorister som er født og oppvokst i Australia øker. Foto: William West/AFP/NTB scanpix.

I tillegg til de to terrorsiktede 18-åringene, er også en tredje 18-åring pågrepet i, siktet for å ha brutt våpenloven. Ytterligere to personer, en 18-åring og en 19-åring, er pågrepet, men foreløpig ikke formelt siktet.

Det er uklart hvilken sammenheng disse tre pågripelsene har med de to terrorsiktede 18-åringene.

Har sendt soldater til Irak

Aksjonen kommer som følge av en én måned lang etterforskning med kodenavnet «Operation Rising».

Australia har nylig sendt flere hundre soldater til Irak for å drive med opplæring av irakiske styrker, som kjemper mot ekstremistgruppen IS.

De australske soldatene skal være i Irak i minst to år.

– Under ANZAC-dag-markeringene oppfordrer vi folk til å gjøre det de har planlagt, men også til å være årvåkne, sier Shane Patton i politiet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden