USA legger press på gjeldstyngede Hellas

Den amerikanske presidenten Barack Obama og den italienske statsministeren Matteo Renzi var begge helt klare: Helleas må gjøre noe nå. Foto: Jim Watson/AFP/NTB scanpix.
Den amerikanske presidenten Barack Obama og den italienske statsministeren Matteo Renzi var begge helt klare: Helleas må gjøre noe nå. Foto: Jim Watson/AFP/NTB scanpix.

Frykten øker for at Hellas kan komme til å misligholde gjeld. USA ber nå landet snarest komme til enighet med långiverne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både USAs president Barack Obama og USAs finansminister Jacob Lew tok fredag bladet fra munnen om den greske gjeldskrisen. Beskjeden til Aten kunne knapt vært tydeligere:

– Hellas må innføre reformer, sa den amerikanske presidenten under en felles pressekonferanse i Det hvite hus med den italienske statsministeren Matteo Renzi.

Klokken tikker

– De må kreve inn skatter. De må redusere byråkratiet og legge til rette for et mer fleksibelt arbeidsliv, fortsatte Obamas klare beskjed til Aten.

Hellas skylder over 315 milliarder euro, over 2.670 milliarder kroner etter dagens kurs. Den greske statskassa er bunnskrapt. Klokken tikker høyt for grekerne mens de prøver å få til en avtale med långiverne i eurosonen og IMF om utbetaling av nye lånemidler.

Lørdag og søndag er det nye møter mellom Hellas og landets kreditorer i Paris. Landets økonomi blir også tema når eurolandenes finansministre møtes i Riga neste helg.

Les også: – Greske problemer skaper dyster stemning i Washington

Nervøse aksjemarkeder

Hellas håper en avtale skal komme på plass når finansministrene i eurosonen samles i Riga 24. april. Hvis partene ikke blir enige, vil det føre til «stor nød i Hellas», sa Lew fredag. Den amerikanske finansministeren advarte også om at det vil føre til «usikkerhet», både for Europa og verdensøkonomien.

Frykten for at Hellas skal misligholde gjeld øker både i Europa og USA, noe også aksjemarkedene viste fredag. Den amerikanske S&P 500-indeksen sank i løpet av dagen 1,1 prosent, mens DAX-indeksen i Frankfurt falt 2,6 prosent.

Investorene sendte også CAC 40-indeksen i Paris ned, 1,6 prosent.

Les også: Hellas får neppe betalingsutsettelse fra IMF

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært