De skulle hente lønnen sin - da smalt bomben

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video av den siste eksplosjonen - midt under intervjuet med politisjefen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) har tatt på seg ansvaret for selvmordsangrepet i Jalalabad øst i Afghanistan lørdag. 33 personer ble drept.

I tillegg ble over 100 personer såret i tre eksplosjoner ved banken i provinshovedstaden. Angrepet skjedde i rushtiden, idet statsansatte og andre dro til banken for å ta ut lønn.

IS har tatt på seg ansvaret for angrepet gjennom meldinger på sosiale medier og via telefon til ulike aviser.

– Angrepet ble gjennomført av Abu Mohammed, som er vår mann. Han angrep statsansatte, sier gruppen i en uttalelse.

Det er uavklart hvor stort fotfeste gruppen, som har erobret områder i Syria og Irak, har i Afghanistan. Gruppen selv har aldri formelt bekreftet en tilstedeværelse i landet.

Grusomme scener

Folk løper for livet i Jalalabad da bomben gikk av. Foto: Reuters/NTB scanpix.Folk løper for livet i Jalalabad da bomben gikk av. Foto: Reuters/NTB scanpix.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Ashraf Ghanis regjering har imidlertid flere ganger advart om at IS kan være i ferd med å gjennomføre angrep i landet.

I en uttalelse fra Ghanis kontor lørdag heter det at han fordømmer angrepet, der også barn er blant de drepte, på det sterkeste.

– Å utføre terrorangrep i byer og på offentlige steder er de feigeste terrorangrepene mot uskyldige sivile, sier han.

Stedet for bombingen ligger også i nærheten av en rekke offentlige kontorer og markeder.

Åstedet viste ofre som lå på bakken omgitt av blod, og avrevne kroppsdeler som var spredt rundt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De fleste av de drepte og sårede er uskyldige sivile, men det ser ut til at noen politimenn også er drept, sier Ahmad Zia Abdulzai, talsmann for myndighetene i Nangarhar-provinsen, til AFP.

Alarmerende

Taliban pleier å innlede sin våroffensiv mot utenlandske styrker og myndighetene i Afghanistan april. Opprørsgruppen var imidlertid raske med å uttale at de ikke hadde noe med angrepet å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kunngjøringen fra IS i dag er alarmerende, dersom den blir bekreftet. Det vil bety at Afghanistan bør forberede seg på en blodig sommer, kanskje den blodigste de siste 14 årene, sier den Kabul-baserte politiske analytikeren Haaron Mir til nyhetsbyrået AFP.

– IS' nærvær har aldri blitt bekreftet på en troverdig måte, og vi må fortsatt være forsiktige med påstander i IS' navn, sier han.

Kan være avhoppere

Angriperne kan ha vært tidligere Taliban- eller al-Qaida-medlemmer som har byttet tilhørighet til IS, tror den svenske statsviteren Jan Hallenberg.

– Det er ingen ting som tyder på at IS har væpnede styrker i Afghanistan som kan sammenlignes med det de har i Syria og Irak. Dette er noe annet. Samtidig er dette første gang jeg hører om at de gjøre noe så voldsomt i Afghanistan, sier Hallenberg til nyhetsbyrået TT.– De fleste av de drepte og sårede er uskyldige sivile, men det ser ut til at noen politimenn også er drept, sier han.