Meny

De skulle hente lønnen sin - da smalt bomben

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se video av den siste eksplosjonen - midt under intervjuet med politisjefen.

Ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) har tatt på seg ansvaret for selvmordsangrepet i Jalalabad øst i Afghanistan lørdag. 33 personer ble drept.

I tillegg ble over 100 personer såret i tre eksplosjoner ved banken i provinshovedstaden. Angrepet skjedde i rushtiden, idet statsansatte og andre dro til banken for å ta ut lønn.

IS har tatt på seg ansvaret for angrepet gjennom meldinger på sosiale medier og via telefon til ulike aviser.

– Angrepet ble gjennomført av Abu Mohammed, som er vår mann. Han angrep statsansatte, sier gruppen i en uttalelse.

Det er uavklart hvor stort fotfeste gruppen, som har erobret områder i Syria og Irak, har i Afghanistan. Gruppen selv har aldri formelt bekreftet en tilstedeværelse i landet.

Grusomme scener

Folk løper for livet i Jalalabad da bomben gikk av. Foto: Reuters/NTB scanpix.Folk løper for livet i Jalalabad da bomben gikk av. Foto: Reuters/NTB scanpix.

President Ashraf Ghanis regjering har imidlertid flere ganger advart om at IS kan være i ferd med å gjennomføre angrep i landet.

I en uttalelse fra Ghanis kontor lørdag heter det at han fordømmer angrepet, der også barn er blant de drepte, på det sterkeste.

– Å utføre terrorangrep i byer og på offentlige steder er de feigeste terrorangrepene mot uskyldige sivile, sier han.

Stedet for bombingen ligger også i nærheten av en rekke offentlige kontorer og markeder.

Åstedet viste ofre som lå på bakken omgitt av blod, og avrevne kroppsdeler som var spredt rundt.

– De fleste av de drepte og sårede er uskyldige sivile, men det ser ut til at noen politimenn også er drept, sier Ahmad Zia Abdulzai, talsmann for myndighetene i Nangarhar-provinsen, til AFP.

Alarmerende

Taliban pleier å innlede sin våroffensiv mot utenlandske styrker og myndighetene i Afghanistan april. Opprørsgruppen var imidlertid raske med å uttale at de ikke hadde noe med angrepet å gjøre.

– Kunngjøringen fra IS i dag er alarmerende, dersom den blir bekreftet. Det vil bety at Afghanistan bør forberede seg på en blodig sommer, kanskje den blodigste de siste 14 årene, sier den Kabul-baserte politiske analytikeren Haaron Mir til nyhetsbyrået AFP.

– IS' nærvær har aldri blitt bekreftet på en troverdig måte, og vi må fortsatt være forsiktige med påstander i IS' navn, sier han.

Kan være avhoppere

Angriperne kan ha vært tidligere Taliban- eller al-Qaida-medlemmer som har byttet tilhørighet til IS, tror den svenske statsviteren Jan Hallenberg.

– Det er ingen ting som tyder på at IS har væpnede styrker i Afghanistan som kan sammenlignes med det de har i Syria og Irak. Dette er noe annet. Samtidig er dette første gang jeg hører om at de gjøre noe så voldsomt i Afghanistan, sier Hallenberg til nyhetsbyrået TT.– De fleste av de drepte og sårede er uskyldige sivile, men det ser ut til at noen politimenn også er drept, sier han.
Populært