Meny

Undersøker om Saddams visepresident er drept

Saddam Husseins nestkommanderende, Ezzat Ibrahim al-Douri, under en markering i Bagdad i 2002. Arkivfoto: Faleh Kheiber / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den irakiske generalen Ezzat Ibrahim al-Douri, som var Saddam Husseins nestkommanderende, er drept, ifølge irakiske myndigheter.

Han ble drept da irakiske styrker og sjiamilits gjennomførte en større militæroperasjon mot opprørsstyrker i Salahuddin-provinsen, opplyser guvernør Raed al-Jubouri. Kampene skjedde i fjellområdet Hamreen.

– Det er 95 prosent sikkert at den drepte er Ezzat al-Douri, sier generalløytnant Abdulamir al-Zaidi.

Myndighetene sier de skal ta DNA-prøver av liket for å bekrefte identiteten.

En talsmann for Baath-partiet benekter imidlertid at al-Douri er drept. Han er feilaktig blitt meldt drept en rekke ganger tidligere, men denne gangen skal det være tatt bilder av en død mann som ligner på ham.

Sentral i Baath-regimet

Al-Douri hadde en sentral rolle under Baath-regimet i Irak, men greide til tross for sitt knallrøde hår og sin røde bart å unnslippe da amerikanerne invaderte landet i 2003. Fram til Saddam-regimet ble styrtet, var han visepresident.

Generalens stilling under daværende president Saddam Hussein var så framtredende at amerikanerne gjorde ham til kløverkonge i sin berømte kortstokk med bilder av de 52 mest ettersøkte under invasjonen av Irak.

Al-Douri ble født i Saddam Husseins hjemby Tikrit i 1942 og var med på å planlegge kuppet i 1968 som førte Baath-partiet til makten.

– En av hjernene bak IS

Amerikanske og irakiske styrker har jaktet på ham i alle år, men uten å finne ham. Al-Douri har derfor vært omtalt som den mest høytstående Saddam-medarbeideren på frifot i Irak.

Ifølge irakiske og amerikanske sikkerhetskilder spilte Ezzat Ibrahim al-Douri en sentral rolle i det væpnede sunniopprøret mot amerikansk okkupasjon i Irak. Senere er han også blitt omtalt som nært tilknyttet opprørsgruppen Den islamske staten (IS), som har tatt kontroll over store områder i landet. (©NTB)

Populært