Meny

Ap hindret asylopprør i egne rekker

Avtroppende partisekretær Raymond Johansen brukte sin siste tale som partisekretær fredag til å ta et oppgjør med retorikken til flere politikere fra Fremskrittspartiet, som han mener nører opp under frykt og gruppetenkning. Partisekretæren er her på talerstolen under landsmøtet i Arbeiderpartiet fredag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet myket opp asylpolitikken og gikk til kraftig angrep på Frps retorikk under landsmøtet.

Arbeiderpartiets håndtering av asylbarnsaken har provosert mange i partiet, og i forkant av denne ukens landsmøtet brygget det opp til et veritabelt asylopprør.

Under landsmøtet ble kritikken møtt med en rekke oppmykninger på feltet. Partiets politikk skal ikke lenger være «streng, men rettferdig», men «human og rettferdig».

Egne barnesamtaler i saker med lengeværende asylbarn og enda større fokus på barns beste, var blant vedtakene.

Ap vil også ta imot 10.000 flyktninger fra borgerkrigen i Syria.

– Vi har fått gjennom nødvendige korrigeringer som gjør at ledelsens framover vil være mer i takt med stemningen i partiet, sier fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik til NTB.

Han er en av delegatene som har frontet kritikken mot Ap-ledelsens håndtering av asylbarnsaken.

– Ikke langt nok

Arbeiderpartiets ungdomsparti AUF har også kjempet for en ny linje i asylpolitikken.

– Vi ser nå noen tydelige bevegelser mot en mer rettferdig asylpolitikk. I tillegg tar vi nå ansvar for å gjøre noe med det som er vår tids største humanitære krise ved å stille opp for syrerne, sier AUF-leder Mani Hussaini.

Hussaini understreker samtidig at AUF helst skulle sett at partiet ville gått enda lenger. Ungdomspartiet har blant annet tatt til orde for at det skal innføres en bosettingsplikt for flyktninger og asylsøkere for kommunene, og at ansvaret for mindreårige asylsøkere skal overføres fra utlendingsmyndighetene til barnevernet.

– Iskald politikk

Venstre mener Aps snuoperasjon kom vel sent.

– Det er vel og bra at Ap myker opp sin iskalde asylpolitikk, men vi kommer ikke bort fra det faktum at Ap sviktet asylbarna da de trengt dem mest, sier Venstres innvandringspolitiske talsmann Andre N. Skjelstad.

Han peker på at Ap ga Venstre og KrF en kald skulder i vinter da sentrumspartiene forsøkte å få til en løsning om asylbarna med partiet.

– Det gjenstår å se om Ap kommer med noen faktiske endringer eller om dette er en kynisk manøver for å tekkes skuffede landsmøtedelegater i Ap, sier Skjelstad.

Oppgjør med Frp

Avtroppende partisekretær Raymond Johansen brukte sin siste tale som partisekretær til å ta et oppgjør med retorikken til flere politikere fra Fremskrittspartiet, som han mener nører opp under frykt og gruppetenkning.

– Muslimer over hele verden føler på den frykten og mistenksomheten folk har til dem. Da skuffer det meg at representanter fra et regjeringsparti heller bensin på bålet ved å spre enda mer usikkerhet, sa Johansen.

Han viste til nye uttalelser fra Frps førstekandidat i Oslo, Carl I. Hagen, om «snikislamifisering» og uttalelser fra Frps nestleder Per Sandberg om at «det fargerike fellesskapet og det multikulturelle forsøket har spilt fallitt».

Sandberg fnyser av kritikken.

– Det er tydelig at Raymond Johansen skal være «lynavlederen» når Ap nå flytter innvandringspolitikken mot SV og øker kostnadene på området med milliarder av kroner, sier han til NTB.

– Ap har lukket øynene totalt for de utfordringer et lite land som får med ukritisk innvandring og mangelfull integrering. Mens kommuner allerede sliter med arven etter Aps innvandringspolitikk, skal Ap altså ta inn 10.000 flyktninger. Det er rett og slett uansvarlig, sier Sandberg.

Populært