Meny

Gigantflyteren Goliat til Hammerfest

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med ufattelige 65.000 tonn på dekk ble verdens største lasteskip Dockvise Vanguard loset inn til Hammerfest fredag. Snart innleder Goliat-plattformen en ny olje-æra i Barentshavet.

63 dager etter at den la ut fra Hyundai-verftet i Sør-Korea, var ferden nesten over for den ruvende kjempen. På turen har plattformen lagt bak seg 15.600 nautiske mil, som tilsvarer tre firedeler av jordens omkrets.

Ferdiggjøring

Nå gjenstår to ukers ferdiggjøring i Hammerfest av 11 fartøyer før Goliat-plattformen blir slept ut på oljefeltet. I løpet av sommeren blir Goliat det aller første oljefeltet som kommer i produksjon i Barentshavet. 15 år er gått siden oljen ble oppdaget.

Kostnadssprekk

Utbyggingen har blitt 15 milliarder kroner dyrere enn de drøyt 30 milliardene som ble antyde da utbyggingsplanen ble vedtatt i 2009.

– Vi har passert 45 milliarder kroner i investeringskostnader. Mye av det er knyttet opp til byggingen av plattformen, men også de øvrige sidene har blitt dyrere. Vi erkjenner at det har blitt 50 prosent dyrere, sier industrikoordinator og samfunnskontakt Bjørn Bjørgve i Eni Norge.

Produksjonsstarten kommer også to år senere enn planlagt fordi det tok atskillig lengre tid å ferdiggjøre plattformen i Sør-Korea.

– Vi skulle gjerne hatt med oss fjorårets oljepris inn i første driftsår. Men for Eni som sådan betyr ikke overskridelsene og utsettelsene så mye, sier Bjørgve.

Veiskille

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) mener Goliat-oppstarten representerer et viktig veiskille for oljevirksomheten i nord,

– Dette blir den første oljen som produseres i Barentshavet. Det representerer en dobling i antall petroleumsfelt som drives i Nord-Norge. Med Goliat etableres flere hundre nye kompetansearbeidsplasser i Hammerfest. Det er mye både for regionen og for landsdelen, sier Lien til NTB.

Nytt bein

Og i Hammerfest ble det feiret med kaker og festtaler på rådhuset der flaggene var heist.

– Vi har allerede LNG-produksjon like utenfor Hammerfest. At oljealderen også kommer hit bety mye for arbeidsplassene og framtidstro, sier varaordfører Marianne Sivertsen Næss, til NTB.

Populært