Meny

KrF vil ha båtflyktningsvar fra Solberg

Partileder i KrF Knut Arild Hareide mener regjeringen må ta sin del av det felleseuropeiske ansvaret for å redde båtflyktninger. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristelig Folkeparti sender nå et spørsmål til statsminister Erna Solberg (H) der partiet spør om Norge vil ta initiativ overfor EU til å utvide EUs patruljeringsoppdrag Triton, som har som mål å redde skipbrudne flyktninger på vei til Europa.

– Vi ser at EU gjør noe, men kapasiteten er mindre enn i fjor. Samtidig er behovet sannsynligvis større. Som del av det europeiske fellesskapet må vi være med å ta ansvar, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Aftenposten.

Les også: Flyktningstrømmen over Middelhavet knapt begynt

– Jeg hadde ønsket meg en mer framoverlent holdning fra regjeringen på dette området, legger han til.

Også Arbeiderpartiet har engasjert seg i båtflyktningenes skjebne. Flere Ap-representanter har fremmet et forslag som sier at Norge bør bidra med utstyr eller forsterkninger til redningsarbeidet. Forslaget skal nå behandles i Stortinget.

Les også: Ingen norsk fregatt til Middelhavet

– Europa har et felles ansvar for dette, og Norge har mye kompetanse på området. Vi vil ha klare svar på hvordan regjeringen vil følge opp dette, sier Anniken Huitfeldt (Ap).

Tirsdag denne uken omkom anslagsvis 400 mennesker da båten deres kantret i Middelhavet på vei til Italia. Dagen etter uttalte Flyktninghjelpen at regjeringen i Norge bruker for lang tid på å vurdere hva den skal gjøre for å bidra i Triton-oppdraget. Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet uttalte til NTB at regjeringen er svært bekymret for situasjonen, og at saken er til løpende vurdering.

Les også: Norge: 3987 syriske flyktninger. Sverige: 56.285

Populært