Assad: – De farligste lederne i IS er fra Skandinavia

I et intervju med svenske Expressen, advarer Syrias president Bashar al-Assad mot terrorhatet mot Europa. Assad mener de farligste IS-lederne i Midtøsten er fra Skandinavia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I intervjuet roser samtidig Assad Sverige for å ha tatt imot titusenvis av syriske flyktninger, men at Sverige og resten av Skandinavia er godt representert i det presidenten kaller de «eksterne kreftene» som påvirker uroen i landet.

– Å se på konflikten i Syria som en konflikt mellom syriske parter, er verken realistisk eller objektivt. Terrorismen er global. En bør være klar over at de farligste lederne i Den islamske staten (IS) i vår region er skandinaver, sier Assad.

Les også: Norske Irak-soldater blir utstyrt med diplomatpass

Presidenten påstår han har informasjon om svenskenes kobling til den beryktede terrorgruppen, men sier samtidig at det ikke er kontakt mellom de to landenes sikkerhetstjenester.

Les også: Alliert med terrorister i Irak

Krigen i Syria har herjet siden 2011. Nylig har Syrian Observatory for Human Rights anslått at over 200.000 mennesker har mistet livet underveis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsker skeptisk til Assad

Den svenske terroreksperten Hans Brun mener det er mulig for skandinaver å gjøre karriere i Den islamske staten (IS). Men han tror Syrias presidents intervju med Expressen var et forsøk på å rette oppmerksomheten bort fra Syria.

I intervjuet sier Bashar al-Assad at de farligste IS-lederne er fra Skandinavia, og at terrortrusselen mot Europa er stor.

– Det er mulig for «dyktige» folk å jobbe seg oppover i IS, men mye i intervjuet kan være sagt for å skape oppmerksomhet, sier Brun, som er tilknyttet svenske Försvarshögskolan og King's College i London.

– Ondskapsfullt apparat

I intervjuet sier Assad at han har informasjon om svenskers tilknytning til IS. Brun mener uttalelsene må tas med en klype salt.

– De fleste i IS' ledelse er irakere og tsjetsjenere. Assad sier også at det ikke har vært kontakt mellom svenske og syriske sikkerhetstjenester. Det er ikke så rart. Den syriske sikkerhetstjenesten er et ondskapsfullt apparat som få vil ha kontakt med, sier han.