Israels ambassadør advarer Ap

Å anerkjenne Palestina som egen stat nå vil være et feilgrep som bidrar til å forlenge konflikten, sier Israels ambassadør Raphael Schutz. Foto: NTB scanpix.
Å anerkjenne Palestina som egen stat nå vil være et feilgrep som bidrar til å forlenge konflikten, sier Israels ambassadør Raphael Schutz. Foto: NTB scanpix.

Å anerkjenne Palestina som egen stat nå vil være et feilgrep som bidrar til å forlenge konflikten, sier Israels ambassadør Raphael Schutz.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er en sterk tilhenger av en palestinsk stat som kan leve fredelig side om side med Israel. Samtidig er jeg dypt overbevist om at en anerkjennelse av Palestina som en egen stat nå, er et feilgrep. Dette er også det israelske perspektivet, skriver Schutz i en kommentar til NTB.

Han var selv til stede under landsmøtetalen til Ap-leder Jonas Gahr Støre torsdag. I Arbeiderpartiet er det sterke krefter som jobber for at Norge skal anerkjenne en palestinsk stat nå.

Advarer

Ambassadøren mener en anerkjennelse ikke vil bemektige eller støtte opp om de moderate kreftene på palestinsk side, slik flere på Ap-landsmøtet torsdag kveld argumenterte for.

– Det er et feilgrep fordi en anerkjennelse verken vil bidra til fred eller reell palestinsk uavhengighet. Tvert imot vil det bare gjøre det vanskeligere å nå dette målet. Det skaper et falskt inntrykk hos palestinerne om at de kan nå sine mål uten å forhandle med Israel, sier Schutz.

– Å legge all skyld og alt press på den ene parten samtidig som man fullstendig unntar den andre for ethvert ansvar, vil aldri bidra til å løse konflikten, men tvert imot bidra til å forlenge den, tilføyer han.

Les også: Israel: – Det finnes ikke noen palestinsk stat

Énstatsrealitet

Sverige har allerede anerkjent en palestinsk stat, og en rekke land har truffet såkalte uforpliktende vedtak om det samme. På Ap-landsmøtet gjør AUF felles front med LO og en rekke tunge lokallag og ber om en anerkjennelse av Palestina.

– Det vil kunne tvinge israelerne tilbake til forhandlingsbordet, sa AUF-leder Mani Hussaini til NTB tidligere denne uken.

Aps sentralstyre er avventende i sine merknader til forslaget om å anerkjenne Palestina.

– Norge bør være blant de første i rekka til å anerkjenne en palestinsk stat, men det må være en realitet vi anerkjenner – ikke en visjon, heter det.

Spørsmålet er om partiet nå snur, slik enkelte tegn tyder på. I sin landsmøtetale slo Støre fast at visjonen om en tostatsløsning svinner.

– I dag lever to folk i en énstatsrealitet, to folk med ulike rettigheter. Det kan ikke fortsette, sa Ap-lederen.

Personvernpolicy