Ap kan sikre flertall for 10.000 syriske flyktninger

Ap-leder Jonas Gahr Støre på Oslo Kongressenter før åpningen av partiets landsmøte torsdag.
Ap-leder Jonas Gahr Støre på Oslo Kongressenter før åpningen av partiets landsmøte torsdag.

Norge bør ta imot 10.000 flyktninger fra Syria og satse langt mer på klima. Det er Ap-leder Jonas Gahr Støres hovedbudskap til Arbeiderpartiets landsmøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en selvsikker og smilende Støre som torsdag entret talerstolen i Folkets Hus, der nærmere 3.000 delegater og tilhørere satt tett i tett.

Den nærmere én time lange talen markerte startskuddet for Aps valgkamp foran høstens kommunevalg.

– Noe viktig står på spill. Valget i høst er velgernes første mulighet til å gi regjeringen klar beskjed om at nok er nok, sa Støre, som anklager regjeringen for å bygge ned det mange har bygd opp. Han refererte flere ganger til Arbeiderpartiets kjerneverdier om fellesskap, plikter og rettigheter – i nevnte rekkefølge.

Reaksjon: Frp-politiker: – Ap har null troverdighet i innvandringsspørsmål

– Krefter i vår tid ønsker å splitte opp dette fellesskapet. Vi må levere politikk som styrker disse verdiene, sa Ap-lederen.

Flere flyktninger fra Syria

Men det var forslaget om at Norge bør ta imot 5.000 flyktninger fra Syria i år og like mange neste år, som vakte størst begeistring.

– Vi ser en region der millioner er på flukt. Verden har ikke sett noe verre siden andre verdenskrig. De landene som kan gi et ekstra bidrag, må gjøre det, sa partilederen og ble møtt med langvarig, stående applaus.

Forslaget fikk også umiddelbart støtte fra SV.

– Vi er glad for at Arbeiderpartiet vil stemme sammen med oss for å ta inn 10.000 syriske flyktninger over to år, slik SV fremmet forslag om i Stortinget i går, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

– Rå populisme

Også Venstre har vedtatt et likelydende forslag på sitt landsmøte. KrF ønsker også å øke antallet kvoteflyktninger, men har ikke landet på noe tall ennå, opplyser innvandringspolitisk talsmann Geir Toskedal. Det samme sier Senterpartiets Heidi Greni, samtidig som hun understreker at kommunene må få nok penger til å ta imot dem.

Det kan altså gå mot et klart politisk flertall for at Norge øker antallet syriske kvoteflyktninger de neste årene.

Les også: Tre års helvete i Syria

Frps innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari mener derimot at det ikke er kapasitet til å bosette så mange kvoteflyktninger fra Syria.

– Dette er ikke noe annet enn råpopulisme fra Ap, som har null troverdighet i disse spørsmålene. De løftet ikke en finger for syriske flyktninger mens de hadde makten, sier Keshvari til NTB.

Ut av kull

Støre viet også store deler av sin tale til Arbeiderpartiets klimasatsing. Konkret ønsker han å ta oljefondet ut av kull og legge til rette for mer bruk av kollektivtrafikk ved at staten tar inntil 70 prosent av regningen for bygging av boliger og næringsbygg nær kollektivtraseene.

Les også: IKEA-hytter skal huse 60.000 flyktninger

Ap-lederen vil i tillegg gi Fondet for klimateknologi en solid pengeinnsprøyting.

– For å finansiere slike nye satsinger, teste ny teknologi og støtte nye pilotprosjekter foreslår Arbeiderpartiet å øke fondet for klimateknologi til 100 milliarder kroner i 2017, sa Støre.

Det er langt mer enn det regjeringen har foreslått.

Heldagsskole

Støre varslet som ventet også at Arbeiderpartiet vil øke fedrekvoten og gå inn for at alle skoleelever får et heldagstilbud.

– Vi vil ha en helhetlig skoledag der skole, SFO, leksehjelp, kulturaktiviteter, sunt måltid og fysisk aktivitet gir elevene et godt heldagstilbud for å fremme god læring og trivsel, varslet Ap-lederen.

Partiet ønsker også en lese-, skrive- og regnegaranti for de yngste elevene.

Les også: Støre reagerer etter angrep på foreldrene


Personvernpolicy