Påstand om 18 års fengsel etter Øyer-drapet

De sakkyndige Helge Haugerud (tv) og Terje Tørrissen i saken mot Kim Andreas Kristiansen som er tiltalt for å ha drept sin stefar i Øyer i fjor. Begge har konkludert med at den tiltalte var tilregnelig da drapet skjedde Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
De sakkyndige Helge Haugerud (tv) og Terje Tørrissen i saken mot Kim Andreas Kristiansen som er tiltalt for å ha drept sin stefar i Øyer i fjor. Begge har konkludert med at den tiltalte var tilregnelig da drapet skjedde Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Påtalemyndigheten finner ingen unnskyldninger for Kim Andreas Kristiansen, som drepte og parterte stefaren Bjarte Hansen i Øyer. Nå skal Sør-Gudbrandsdal tingrett vurdere kravet om 18 års fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokat Iris Storås mener at riktig straff for Kristiansen er 19 års fengsel, men konkluderte med at det foreligger enkelte formildende omstendigheter som bør gi en reduksjon på ett år i straffen. Dette er først og fremst knyttet til 24-åringens uforbeholdne tilståelse da han meldte seg selv for politiet i fjor.

Forklaringen hans i retten om en alkoholisert stefar som gjennom trusler og kommentarer kontrollerte den tiltalte og resten av familien, har ikke aktor tillagt formildende vekt. Til det er selve drapet og likskjendingen etterpå for grov.

– Handlingen bærer, slik jeg ser det, preg av en total mangel på respekt for menneskeliv. Denne manglende respekten taler for en meget lang straff, slik jeg ser det, sa Storås i sin prosedyre.

Les også: Tiltalt for drap, likskjending og trusler i Øyer

Uenig med aktor

Drapet på stefaren skjedde natt til 14. august i fjor. Etter først å ha knivdrept 58-åringen, parterte stesønnen liket og pakket de ulike delene inn i tekstiler og plast. Ved å true en venn til å komme ham til unnsetning, fikk han fraktet kroppsdelene opp i skogen ved Hafjell hvor kroppsdelene ble antent og forlatt.

Da Kristiansen hadde vært på rømmen i elleve dager, leste han på internett at kameraten som han truet til å hjelpe seg, var pågrepet og siktet for medvirkning til drapet. Dette utløste at han meldte seg for nederlandsk politi og ble utlevert til Norge. Fra første stund har han lagt alle kortene på bordet, men han har ikke godtatt påtalemyndighetens oppfatning om at drapet ble utført under særdeles skjerpende omstendigheter.

Selv om rettssaken har avdekket en problematisk barndom og mange kritiske forhold knyttet til forholdet mellom den tiltalte og den drepte, mener påtalemyndigheten Kristiansen ikke burde ha satt seg selv i den situasjonen han gjorde natta da drapet skjedde.

Les også: Ville «ødelegge» den døde stefaren

Henrettelse

– Handlingen framstår nærmest som en henrettelse av Bjarte Hansen, sa statsadvokaten om selve drapet på den pleietrengende 58-åringen og la til: – Det er ingenting i det jeg hører Kristiansen si om at dette var vanskelig eller noe han vurderte å ikke gjøre. Det var en bevisst og målrettet handling, uttalte Storås.

De etterlatte familiemedlemmene har lagt ned krav om oppreisningserstatning på 200.000 kroner hver. Kristiansen avviste disse kravene da saken startet og mente penger ikke er egnet til å reparere de problemene som familien strever med. Dette er ikke bistandsadvokaten enig i.

– De har forklart seg og de er her i retten i et forsøk på å forstå, men selve drapet og den etterfølgende handlingen er noe mine klienter ikke kan akseptere. Derfor har de begrunnet sine krav om oppreisningserstatning. Penger kan ikke opprette den skaden som er skjedd, men det er nå slik systemet er her i Norge, sa bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal på vegne av familien.

Kametaten som ble truet til hjelpe til med å frakte likedelene, krever opptil 50.000 kroner i erstatning.

Personvernpolicy