Grønnere Ap skal vinne Oslo

Raymond Johansen (Ap) er byrådslederkandidat i Oslo. Her står han foran rådhuset i Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Raymond Johansen (Ap) er byrådslederkandidat i Oslo. Her står han foran rådhuset i Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Løfter om full barnehagedekning og et grønnere Oslo skal gi Arbeiderpartiet tilbake makten i hovedstaden, håper byrådslederkandidat Raymond Johansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Arbeiderpartiet startet sitt landsmøte torsdag, går samtidig startskuddet for valgkampen foran årets kommunevalg. Ap har som fremste mål å vinne tilbake makten i storbyene, og Oslo er selveste marsipanrosen på bløtkaka, etter 18 år med borgerlig styre.

Avtroppende partisekretær og byrådslederkandidat Raymond Johansen mener utfordringene står i kø i hovedstaden. Knappe 150 dager før valget har han allerede en lang liste med valgløfter klar. Full barnehagedekning og fart på boligbyggingen er blant dem.

– De borgerlige bygger for lite boliger. Gjennomføringskraften er for svak, mener Johansen

I tillegg vil han gjøre lufta renere gjennom å øke kollektivtilbudet og få flere til å sette seg på sykkelen.

Frir til MDG

Ap har i lang tid seilt i medvind på meningsmålingene, men i Oslo er det relativt jevnt løp mellom de borgerlige og de rødgrønne.

Ifølge nettstedet Poll of polls har den røde blokken Ap, SV og Rødt 29 mandater inne ifølge de siste målingene og mangler bare ett mandat for å ha flertall. Dermed ligger Miljøpartiet De Grønne (MDG) på vippen.

Johansen tror en grønnere Ap-politikk vil få MDG over på deres side.

– Vi kommer til å satse på et miljøløft, gjennom å satse på kollektivtrafikken, sykkel- og gangveier og gjøre noe med den alvorlige luftforurensingen. Dette er saker jeg tror MDG vil finne interessante, sier Johansen til NTB.

Oslo-målingen som Sentio Research har utført for Klassekampen viser også at de rødgrønne får flertall, men da må de få støtte fra MDG.

Med MDG på laget får de 33 mandater, mot de borgerliges 26 mandater. Dersom målingen blir valgresultat, mister høyresiden i Oslo flertallet for første gang på 18 år.

Eiendomsskatt

Ap har varslet at de vil innføre eiendomsskatt i Oslo. Men Johansen tror ikke dette vil skremme velgerne.

– Bare de som har en bolig verdt 5 millioner kroner eller mer, vil betale en svært moderat eiendomsskatt på 2 promille. Det betyr at 75 prosent av boligeierne ikke blir omfattet, sier Johansen.

Ap regner med at eiendomsskatten vil gi en inntekt på til sammen 3 milliarder kroner til felleskassa.

– Pengene skal vi bruke til full barnehagedekning. Oslo har i dag den laveste dekningen blant storbyene. Og vi skal få fart på eldreomsorgen, lover han.

Personvernpolicy