Brende glad for godkjenning fra kinesisk bank

Boligblokker bygges i Rizhao i den kinesiske provinsen Shandong. Kina har godkjent Norge som medlem av en ny asiatisk investeringsbank sammen med 56 andre land. Målet er å skaffe mer finansiering til infrastrukturprosjekter i Asia. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Boligblokker bygges i Rizhao i den kinesiske provinsen Shandong. Kina har godkjent Norge som medlem av en ny asiatisk investeringsbank sammen med 56 andre land. Målet er å skaffe mer finansiering til infrastrukturprosjekter i Asia. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Kina har innvilget Norges søknad om å bli medlem av en ny investeringsbank for infrastruktur i Asia. – Vi er glade for at Norge nå er godkjent, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt er 57 land blitt godkjent som stiftende medlemmer av Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), opplyste Kinas finansdepartement onsdag. 37 av dem er asiatiske, 20 er fra andre regioner.

– Vi er glade for at Norge nå er godkjent som deltaker i AIIBs grunnleggergruppe på 57 land, forteller utenriksminister Børge Brende.

– Norge ønsker å være med fordi vi mener opprettelsen av AIIB er et godt initiativ, og vi har tillit til at banken vil være behovsdekkende og utfyllende til de eksisterende globale institusjonene, fortsetter han.

Les også: Kina vil ikke endre forholdet til Norge

Åpner et nytt vindu

Marc Lanteigne, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), mener innlemmingen av Norge i investeringsbanken åpner et vindu for en ny type kommunikasjon.

– Dette er et veldig positivt tegn ettersom det åpner opp for en ny måte som Norge og Kina kan samarbeide på, sier Lanteigne til NTB.

Han understreker at Kinas ja ikke er overraskende ettersom det ikke fantes økonomiske grunner til å avslå Norges søknad.

Les også: Uvisst om Børge Brende vil kritisere Kina med det første

Norge har hatt et anstrengt forhold til Kina siden den fengslede kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt fredsprisen i 2010. Norske myndigheter har gjentatte ganger forsøkt å normalisere forholdet, men er blitt møtt med en kald skulder i Beijing.

Vanskelig å avslå

Lanteigne mener at et nei til Norge ville slått beina under argumentasjonen om at det ikke finnes politiske motiver bak initiativet.

– Hvis Kina hadde avvist Norges søknad, ville det vært vanskelig for kineserne å forsvare at banken etableres av rene økonomiske grunner, sier han.

Alle medlemslandene er forventet å komme med bidrag til ulike infrastrukturprosjekter, og forskeren mener det blir interessant å se hvor mye finansiering Norge vil bidra med.

– Diplomatisk kupp

I alt 14 EU-land har søkt medlemskap, deriblant Sverige, Danmark, Storbritannia, Tyskland og Frankrike. Det franske nyhetsbyrået AFP omtaler de mange søknadene som et «diplomatisk kupp» for Kina.

Kun Nord-Korea og Taiwan fikk avslag. Nord-Korea nektet ifølge NUPI-forsker Lanteigne å oppgi påkrevde økonomiske opplysninger. Taiwan fikk avslag fordi det ikke greide å bli enig med Kina om hvilket navn det skulle registreres med.

Les også: – Må ta upopulære skritt for å gjenopprette forholdet til Kina

USA kritisk

AIIB skal bidra til utvikling av infrastruktur i Asia, og Kina har vært nøye med å understreke at banken utelukkende er et økonomisk prosjekt uten politiske motiver.

USA frykter imidlertid at banken vil bli brukt til å øke Kinas innflytelse i den asiatiske regionen, samt at AIIB blir en konkurrent til den amerikanskledede Verdensbanken og Den asiatiske utviklingsbanken, som ledes av Japan.

Verken USA eller Japan har søkt om medlemskap. USA blir dermed den eneste vetomakten i FNs sikkerhetsråd som ikke er med.

Samtidig sier en høytstående tjenesteperson i USAs finansdepartement til nyhetsbyrået Reuters at landet kan komme til å inngå direkte samarbeid med den kinesiskledede banken dersom den holder seg til retningslinjer fra blant annet Verdensbanken.

Personvernpolicy