70 pasienter smittet av multiresistent bakterie i Tromsø

Illustrasjonsfoto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix
Illustrasjonsfoto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix

Universitetssykehuset Nord-Norge har siden høsten 2013 hatt et omfattende utbrudd av en multiresistent bakterie. Over 70 pasienter er rammet, men smittekilden er ikke funnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tarmbakterien Klebsiella er svært motstandsdyktig mot flere typer antibiotika og ble oppdaget ved sykehuset for halvannet år siden, melder NRK.

– For den enkelte pasienten er det ikke bra å bli smittet med denne bakterien. For sykehuset er det svært ressurskrevende å ha disse pasientene. Pasientene må for eksempel isoleres på egne rom, og vi har mangel på enerom, slik at det er vanskelig å plassere disse pasientene, sier smittevernoverlege Torni Myrbakk.

Ettersom bakterien er motstandsdyktig mot antibiotika har sykehuset nå bare én medisin som kan brukes til behandling, og det er et bredspektret middel som også kan føre til mer motstandsdyktighet hos bakteriene.

– Det er ikke en løsning på lang sikt, for hvis vi bruker for mye av det kan bakterien i neste omgang slå tilbake med å utvikle resistens også mot den medisinen. Så her gjelder det å få kontroll, forhindre smittespredning og tenke rasjonell antibiotikabruk over hele linjen på UNN, sier Myrbakk til NRK.

Personvernpolicy