Nei til EU feirer:

Jubler for ti år med konstant nei til EU-flertall, men ...

FEIRET TI ÅR: Kathrine Kleveland (leder i Nei til EU), Vigdis Hobøl (generalsekretær), Åsa Kjerstine Kjølberg Moen (leder i Ungdom mot EU) og Maren Holthe Hedne (generalsekretær) fant grunn til å spise kake i dag. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
FEIRET TI ÅR: Kathrine Kleveland (leder i Nei til EU), Vigdis Hobøl (generalsekretær), Åsa Kjerstine Kjølberg Moen (leder i Ungdom mot EU) og Maren Holthe Hedne (generalsekretær) fant grunn til å spise kake i dag. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Mens Norge måned for måned tilpasses til EUs regelverk, feiret neibevegelsen ti strake år med flertall mot EU-medlemskap på alle meningsmålinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er veldig glade for meningsmålinger som nå viser 70 prosent mot, 20 prosent for norsk EU-medlemskap. Jeg merker meg at regjeringen er på kollisjonskurs med folkemeninga.

Det sa leder Kathrine Kleveland før hun onsdag hogg kniven i bløtkaka som markerte et jublileum for EU-striden her til lands. I april 2015 har det i ti år vært flertall mot EU-medlemskap på alle meningsmålinger.

– Men vi har en ivrig EU-statsråd som unnskylder norske vedtak i Brussel og ivrig tilpasser oss til EU. Det er et paradoks med den motstanden vi ser mot EU, at vi gjennom EØS-avtalen tar over stadig mer av EUs regler, sier Kleveland under seremonien på Nei til EUs kontor.

Leder Åsa Kjerstine Kjølberg Moen mener norsk ungdom står i en særstilling i Europa.

– Vi kan faktisk påvirke politikken i eget land. Vi mener at politikk for Paris ikke trenger å passe i Kirkenes, sier Moen.

Nestleder Ådne Naper i Nei til EU avviser at EU er eneste måte for europeere å samarbeide på.

– Jeg er glad for og stolt over å være europeer, understreker Kleveland.

Men meningsmålingene har sin kostnad for nei-bevegelsen. Ifølge lederen av Ungdom mot EU har opplevd nedgang i medlemstall de siste fem åra. Ungdom flest har ikke opplevd noe annet enn en stabil motstand mot EU-medlemskap.

Nå har medlemstallet deres sunket til omtrent 2000, mens moderorganisasjonen har falt til 24.000

– Samme hvor glade vi er i dag, vet vi at vinden kan snu. Derfor er det viktig med et oppegående Ungdom mot EU og Nei til EU, advarer Kathrine Kleveland.

Personvernpolicy