Meny

Ap-lag vil bryte rovdyrforliket

Det ligger an til nok en debattrunde om de store rovdyrene ulv, bjørn, gaupe og jerv når Arbeiderpartiets landsmøte starter torsdag. Foto Per Løchen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det brygger opp til debatt om ulv, bjørn, gaupe og jerv på Arbeiderpartiets landsmøte. Trysil Ap vil si opp rovdyrforliket, oppheve rovdyrsonene og kutte bestandsmålene.

– Vi vil ikke være fødestue for de store rovdyrene. Dette handler ikke om at vi ikke skal ha ulv og bjørn i norsk natur, men når ulvebestanden blir så stor at dyrene står på trappa vår, må vi gjøre noe, sier leder Astrid Oppegård i Trysil Ap til NTB.

Forslaget fra Trysil om å oppheve rovdyrsonen får ikke støtte fra sentralstyret i Ap. I merknadene slås det fast at rovviltforvaltningen fremdeles skal bygge på de brede stortingsforlikene fra 2004 og 2011.

Nye forhandlinger

Forlikspartene skal ta stilling til et endelig bestandsmål for ulv i løpet av året.

– Bestandsmålet må reduseres. Situasjonen er ikke til å leve med. Den går utover så vel beitenæringen som livskvaliteten til oss som bor her. I tillegg gror kulturlandskapet igjen. Vi kan ikke akseptere at store deler av vår primærnæring blir borte, sier Oppegård.

Fylkesleder Per-Gunnar Sveen i Hedmark Ap sier ulvedebatten er krevende, også lokalt. Trysil får nemlig ikke støtte fra fylkeslaget heller når det gjelder å oppheve rovdyrsonen.

– Situasjonen er vanskelig for dem som bor i rovdyrsonen. Nærgående ulv er en stor belastning og konfliktnivået er høyt, sier Sveen.

Mer jakt

I stedet for å oppheve rovdyrsonen håper Hedmark Ap å få landsmøtet med seg på et kompromiss.

– Grenseulven må telles med i bestandsmålet og når dette målet er nådd, må felling i ulvesonen tillates. I tillegg må kommunene vi her snakker om få økonomisk kompensasjon og bistand, for eksempel til næringsutvikling, sier Sveen.

Han sier han er godt kjent med at det er ulike syn på rovdyrpolitikken i Arbeiderpartiet.

– Men det er viktig at vi får markert hvordan dette oppleves lokalt. Vi håper å få beveget partiets politikk, sier han.

– På alvor

Flere lokallag i rovdyrutsatte kommuner har vedtatt forslag som på ulike måter tar til orde for en ny rovdyrforvaltning. Stortingsrepresentant og landbrukspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Knut Storberget, er selv fra Hedmark.

– Det er ekstremt viktig at partiet tar disse innspillene på alvor. Selv er jeg skeptisk til å oppheve rovdyrsonen, men jeg skjønner hvorfor Trysil fremmer forslaget. Jeg har selv vært der og sett hvordan familier, barn og unge preges av å ha ulven på gårdsplassen, sier han.

Populært