Meny

Støre frykter ikke asylopprør i Ap

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-leder Jonas Gahr Støre ser ikke behovet for en nyorientering om asylpolitikken. Han tror ikke det blir noe asylopprør på landsmøtet.

Flere fylkesledere i Arbeiderpartiet samt AUF-leder Mani Hussaini har bedt om en nyorientering i partiet.

– Jeg vil ikke bruket ordet nyorientering, sa Støre på en pressekonferanse i forkant av torsdagens landsmøteåpning.

– Jeg opplever at det er bred enighet om hovedlinjene i partiet når det gjelder asyl- og flyktningpolitikken. Men vi får høre hva landsmøtet mener, sier Ap-lederen til NTB.

Ingen selvkritikk

Støre finner ingen grunn til å ta selvkritikk for måten partiet håndterte asylbarnsaken på. Han avviser at Ap kunne ha kommet tidligere på banen med støtte til kravet fra den øvrige opposisjonen om en ny behandling av sakene til de utsendte lengeværende barna.

– Dette var forhandlingene som pågikk mellom regjeringspartiene, Venstre og KrF. Vi hadde ingen oversikt over hva det ble forhandlet om, sier han.

På spørsmål om ikke Ap kunne ha støttet SV-forslaget om en ny behandling av disse sakene, som var til behandling på Stortinget, svarer han slik:

– Forslagene til SV handlet om noe litt annet. Dessuten ble alle partiene enige om å utsette saken til over påske.

Palestina

Anerkjennelse av Palestina, avvikling av taxfreeordningen og økning i antallet kvoteflyktninger er blant temaer som skal diskuteres under landsmøtet.

– Etter å ha lest alle innstillingene som er avgitt rundt om i partiet, ser jeg ikke for meg at dette landsmøtet vil avvikle taxfree-ordningen, sier Støre til NTB.

Å overføre ansvaret for taxfreesalget til Vinmonopolet, er noe langt flere i partiet har sansen for, ifølge Ap-lederen.

– Vinmonopolet har ansvaret for dette overalt ellers. Samtidig må vi sørge for at flyplassene våre får den økonomien de trenger, sier han.

Som utenriksminister tok han selv opp spørsmålet om anerkjennelse av Palestina. Til nå har Ap ment at dette må være en realitet og ikke bare en visjon.

– Vi er veldig sterk tilhenger av en palestinsk stat som kan leve side om side med Israel. Det synes lenger unna enn noensinne. Det gjør at mange mener at vi bør gi uttrykk for at vi støtter en slik idé, sier han.

Valgkamp

– Landsmøtet markerer at Arbeiderpartiet har startet valgkampen, sa Støre da han onsdag møtte pressen før det fire dager lange landsmøtet på Youngstorget i Oslo.

Den altoverskyggende saken på landsmøtet blir hvordan Ap skal sikre seg valgseier i storbyene i høstens kommunevalg og slik påføre regjeringspartiene et sviende nederlag. Meningsmålingene antyder allerede et drømmevalg for Arbeiderpartiet med en oppslutning på over 40 prosent.

Men de politiske sakene står i kø. Tre store dokumenter skal behandles på landsmøtet: Et forslag til en ny helsepolitikk, storbydokumentet og en innstilling om kunnskap og verdiskaping. I tillegg er det kommet inn mer enn 600 forslag fra lokal- og fylkeslagene.

Landsmøtet skal også takke av Helga Pedersen som nestleder og klappe inn Hadia Tajik og Trond Giske som hennes arvtakere. Kjersti Stenseng fra Oppland tar over som ny partisekretær etter Raymond Johansen. Han har som mål å vinne tilbake makten i Oslo og bli ny byrådsleder. 

Populært