Meny

Støre: – Ap vil neppe avvikle taxfree-ordningen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avvikles taxfree-ordningen, vil flere flyplasser måtte legges ned, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp). Jonas Gahr Støre tror ikke Ap vil gå inn for å avvikle ordningen.

Partileder Jonas Gahr Støre tror ikke Arbeiderpartiets landsmøte vil gå inn for en avvikling av taxfree-ordningen.

– Vi vil få en diskusjon om dette, men etter å ha lest alle innstillingene som er avgitt rundt om i partiet, ser jeg ikke for meg at dette landsmøtet vil avvikle taxfree-ordningen, sier Støre til NTB.

Å overføre ansvaret for taxfreesalget til Vinmonopolet er en idé mange i partiet har større sans for, mener Støre.

– Vinmonopolet har ansvaret for dette overalt ellers, men vi må samtidig sørge for at flyplassene våre får den økonomien de trenger, sier han

– Vil skape kaos køer

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen mener forslaget fra Aps helseutvalg om å avvikle taxfree-ordningen er lite gjennomtenkt – av flere grunner.

– Å kutte taxfreesalget av hensyn til folkehelsen må jo innebære nullkvote på alkohol når man har vært i utlandet. Det betyr at alt du handler av øl, sprit og vin – også i Sverige og Danmark – må fortolles, sier samferdselsministeren.

Han mener en slik politikk ikke bare vil skape kaos og køer for de reisende, men også true en rekke ferjeforbindelser mellom Norge og Danmark. Samtidig tror han flere flyplasser blir nødt til å legges ned uten taxfree.

– Med mindre Ap går inn for betydelige bevilgninger til Avinor over statsbudsjettet, vil dette bli resultatet, sier han til NTB.

Les også: Ap kan si nei til alkohol, ja til heroin

Protesterer

Flere lokallag i Arbeiderpartiet har også protestert mot forslaget om å avvikle ordningen med avgiftsfri alkoholomsetning på flyplasser og ferjer.

Sauda Ap mener at partiet risikerer å framstå som et formynderparti, mens Tromsø Ap frykter at mer smugling vil bli resultatet.

– Taxfreehandel er en ordning som har eksistert i lang tid og som brukes av svært mange av landets innbyggere, anfører lokallaget.

Et kompromissforslag om å la Vinmonopolet overta taxfreesalget er også fremmet.

– Når kontraktene utløper i 2022, er det naturlig å utlyse dette på anbud som vanlig. Men Arbeiderpartiet valgte jo selv å videreføre kontraktene med andre tilbydere da de satt i regjering, sier Solvik-Olsen.

Les også: Kamp om taxfree-ordningen på Ap-landsmøtet

Får følger

Avinor-sjef Dag Falk-Petersen sier til Aftenposten at det vil være krevende å opprettholde alle flyplassene uten inntektene fra taxfreesalget.

– Heller ikke investeringsprogrammet vil kunne gjennomføres uten disse inntektene, sier han.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sier det vil koste mellom 0,5 og 1 milliard kroner å si opp kontraktene som utløper i 2022.

KrF-leder Knut Arild Hareide er innstilt på å øke støtten til Avinor for å opprettholde antallet flyplasser.

– Hvis valget står mellom å legge ned flyplasser fordi taxfree forsvinner, og å gi statlig støtte for å opprettholde dagens antall lufthavner, så er vi innstilt på å stille opp med statlige overføringer, sier han til Aftenposten.

KrF-lederen tilføyer at en avvikling av taxfreeordningen vil føre til økte avgiftsinntekter for Vinmonopolet.

Populært