Meny

Anundsen må svare om bevæpning

Justisminister Anders Anundsen sammen med Erna Solberg. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En samlet opposisjon ber justisminister Anders Anundsen (Frp) redegjøre overfor Stortinget om den midlertidige bevæpningen av politiet.
Fakta om midlertidig bevæpning av politiet
Justisdepartementet har gitt tillatelse til bevæpning av beredskapstroppen, politidistriktenes utrykningsenheter og øvrig innsatspersonell med årlig trening og godkjenningsprøve for tjenestevåpen.

* Tillatelsen er knyttet til den skjerpede trusselvurderingen der politifolk og militært personell trekkes fram som spesielt utsatt og mulige terrormål.

* Den første midlertidige tillatelsen ble gitt for fire uker fra og med tirsdag 25. november 2014. Tillatelsen er siden blitt forlenget tre ganger, senest med åtte uker, fra 12. april til 7. juni.

* Samtlige partier med unntak av regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet har nå sent et brev der de ber justisminister Anders Anundsen (Frp) redegjøre overfor Stortinget om den midlertidige bevæpningen av politiet.

Samtlige partier med unntak av regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet slutter opp om initiativet, opplyser SVs Bård Vegar Solhjell.

– Det er svært viktig at den midlertidige bevæpningen har legitimitet. Derfor bør den diskuteres i Stortinget, sier han til NTB.

Stortingsflertallet sier nei til generell bevæpning, men frykter at stadige utvidelser av politiets midlertidige adgang til å bære våpen vil gli over i en varig ordning.

Halvt år

– Den midlertidige tillatelsen må ikke bli en snikinnføring av permanent bevæpning av politiet. Jo lengre politiet er bevæpnet, jo mer vant blir politiet til å bruke dette som et verktøy i sin tjeneste, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad til NTB.

Når den nåværende forlengelsen av bevæpningen løper ut i juni, vil politiet ha vært bevæpnet i et halvt år.

– Jeg tror ikke Norge blir tryggere av bevæpnet politi i møte med en diffus, global trussel. Når får Stortinget anledning til å diskutere det, og høre argumentene for, sier Solhjell.

Ropstad er enig i dette: – For å sikre oss mot terrorhandlinger er objektsikring viktigere og mer effektivt enn en generell bevæpning av politiet, sier han.

Sender brev

På SVs initiativ har opposisjonspartiene nå sendt brev til justisministeren der han bes om å svare på spørsmål om bakgrunnen og begrunnelsen for midlertidig bevæpning.

Stortingsflertallet gjør det klart at det imøteser Anundsens svar før en eventuell forlengelse av den midlertidige tillatelsen.

Anundsen har framholdt at han er enig i at Stortinget bør informeres dersom bevæpningen blir langvarig. Han har samtidig gitt garantier for at bevæpningen ikke skal bli av varig karakter, men har ikke presisert hvor lenge politiet kan bære våpen.

– Jeg må få lese brevet fra komiteen før jeg kan uttale meg om hva jeg skal svare. Men vi har oppdatert regelverket for å kunne møte den type situasjon vi nå står oppe i, med vesentlig forhøyet trusselbilde, også mot politiet, sier han.

Bakgrunnen for bevæpningen er at Politiets sikkerhetstjeneste mener at særlig uniformert politi er et potensielt terrormål.
Populært