Tord Lien vil ikke la nettselskaper selge strøm

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) mener nettvirksomhet bør skilles ut i egne selskaper. Det skal gi lavere nettleie for strømkundene. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) mener nettvirksomhet bør skilles ut i egne selskaper. Det skal gi lavere nettleie for strømkundene. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) vil skille nettselskapene fra strømleverandørene. Det skal sikre billigere nettleie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag finnes det 79 selskaper i Norge som har integrert både nettvirksomhet og produksjon eller omsetning av kraft i samme juridiske enhet. Bare selskaper med mer enn 100.000 kunder må skille ut nettvirksomheten.

– Det er sju selskaper som har dette kravet i dag. Vi foreslår at det skal gjelde for alle, sier Tord Lien til NTB.

Han sender nå ut et forslag på høring om at energiloven endres slik at all nettvirksomhet må skilles ut selskapsmessig og funksjonelt.

Les også: Tord Lien (FrP) vurderer å forby støvsugere

Naturlige monopoler

Kraftnettene er naturlige monopoler, påpeker olje- og energiministeren.

– Slik er det nå, og slik vil det forbli i framtida. Da er det særlig viktig å beskytte kundene mot misbruk av monopolsituasjonen. Dette forslaget gjør det vanskeligere å utnytte den situasjonen, sier han.

I dag er det Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som bestemmer hvor mye et selskap kan kreve i nettleie. Men summen NVE faller ned på, er avhengig av hvert enkelt selskaps kostnader. Det betyr at kraftselskaper kan presse opp nettleia ved å lempe kostnader over på nettvirksomheten, noe som også fører med seg en risiko for såkalt kryssubsidiering – det vil si at kraftselskaper subsidierer konkurranseutsatt virksomhet ved hjelp av nettinntektene.

– Vi mener det er viktig å adressere muligheten til å bruke nettleieinntektene til å subsidiere annen virksomhet, enten det er salg av kraft, bygging av bredbånd eller annet, sier Lien.

Les også: Tord Lien: – Dette er en historisk dag

Mange små selskaper

I høringsbrevet beskriver Olje- og energidepartementet dagens situasjon som fragmentert og uoversiktlig, med mange små selskaper. I alt 144 selskaper har inntekter fra nettleie, og Lien legger ikke skjul på at han syns det godt kunne vært færre.

– Målet med forslaget er først og fremst å beskytte kunder mot misbruk av monopolsituasjonen, og å beskytte konkurrerende virksomheter mot kryssubsidiering. Det er det som sikrer best anvendelse av samfunnets midler, og det er det som sikrer lavest mulig nettleie for kundene, sier Lien.

– Men i tillegg tror jeg dette forslaget vil bidra til færre nettselskaper. Det mener jeg også er ønskelig, sier han.

Hvis nettvirksomheten skilles ut, vil det forenkle sammenslåinger, fastslås det i høringsbrevet.

Krever ikke eierskille

Forslaget om et selskapsmessig og funksjonelt skille innebærer ikke at nettvirksomheten må ha andre eiere enn i dag. Nettselskapet kan for eksempel inngå som datterselskap i et konsern.

Et krav om eierskille har også vært på bordet, men dette vil Lien ikke gå inn for i dag.

– Vi opplever at vi oppnår det viktigste – en ordentlig beskyttelse av kundene og av konkurrerende virksomhet – med det forslaget som vi nå sender ut på høring, sier han.

Ekspertrapport

Høringsforslaget er i tråd med hovedanbefalingen i en rapport om strømnettet som ble lagt fram i fjor av en ekspertgruppe ledet av Eivind Reiten.

I høringsrunden som ble holdt om denne rapporten, var flere kritiske til forslaget om å skille ut nettvirksomheten fordi dette ville bli krevende og dyrt for de minste selskapene.

Men i hovedsak ble rapporten godt mottatt, mener Lien.

– Høringsrunden var langt mindre kritisk enn jeg hadde trodd den skulle bli, sier han.

Personvernpolicy