Ap kan si nei til alkohol, ja til heroin

AP-leder Jonas Gahr Støre. Foto: NTB scanpix
AP-leder Jonas Gahr Støre. Foto: NTB scanpix

Slutt på taxfree-alkohol og ja til heroin til tunge rusbrukere. Det kan bli elementer i Arbeiderpartiets nye helsepolitikk. I tillegg skal gratis skolemat styrke folkehelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslagene er sentrale i innstillingen «En helsepolitikk for vår tid» som Aps helseutvalg har lagt fram i forkant av partiets landsmøte, som starter torsdag.

Flere av forslagene vil trolig utløse heftig debatt blant landsmøtedeltakerne. En rekke lokallag har allerede markert sterk motstand mot forslaget om å avvikle ordningen med avgiftsfri alkohol på norske flyplasser.

Les alt om Arbeiderpartet her

Reaksjon: Solvik-Olsen advarer Ap mot taxfree-kutt

– Taxfreehandel er en ordning som har eksistert i lang tid og som brukes av svært mange av landets innbyggere, mener Tromsø Ap, som frykter at en reduksjon av taxfree-ordningen kan føre til mer smugling.

Sauda Ap mener at partiet risikerer å framstå som et formynderparti.

– Her har en ikke folk med seg, fastslår lokallaget.

Helseutvalget foreslår også å innføre en ny handlingsregel for alkohol som skal sikre at prisen på øl, vin og sprit stiger minst like mye som den årlige pris- og lønnsindeksen.

Les også: Kamp om taxfree-ordningen på Ap-landsmøtet

Heroin

Etter langvarig motstand i partiet sa Ap i fjor ja til forskning på heroinassistert behandling av tunge narkomane. Nå kan partiet gå enda lenger.

I innstillingen går helseutvalget nemlig inn for å tilby gratis heroin og viser til at en liten gruppe ikke har nytte av hjelpen som gis gjennom ordningen med legeassistert rehabilitering (LAR).

– Dette er en svært utsatt gruppe. De har høy dødelighet, store helseproblemer og er ofte utstøtt og marginalisert i samfunnet, heter det i innstillingen.

Helseutvalget mener dessuten at det må ligge en medisinsk vurdering til grunn for hvilken type hjelp rusbrukerne skal få, ikke en politisk.

Oslo Ap har allerede gått inn for at narkomane får heroin av helsevesenet.

Enkelte medlemmer i utvalget har imidlertid tatt dissens fra forslaget, mens flere lokallag er imot.

Les også: Støre vil ikke la lønnsom gass bli liggende

Barnetrygd for skolemat

Helseutvalget går også i SVs fotspor og foreslår gratis skolemat for alle barn, som et ledd i å styrke folkehelsen. Ordningen vil koste 3,6 milliarder kroner og kan finansieres gjennom kutt i barnetrygden, mener utvalget.

Men det er mange lokallag sterkt imot.

– Det er uakseptabelt å finansiere en slik reform med et kutt som rammer de med minst hardest, mener Sør-Trøndelag Ap.

Heller ikke lokallagene i Stavanger og Brussel vil bruke barnetrygden til å finansiere skolemåltid.

– Det er ingen god idé og neppe klokt, fastslår de.

Bergen Ap mener partiet i stedet må diskutere om barnetrygden skal beholdes som en velferdsordning, eller om den bør fjernes for å finansiere gratis barnehager og skolefritidsordning.

– Dette er en debatt Arbeiderpartiet må igangsette og være ledende i, mener Bergen Ap, som er et av partiets største lokallag.

Oppfordring til surrogatidebatt på Ap-landsmøtet

Ikke-kommersiell surrogati bør bli tillatt i Norge, mener Telemark Arbeiderparti.

– Dette er blitt noe som mange benytter seg av i utlandet. Det har kommet mange anbefalinger fra helsevesenet om at vi bør vurdere å tillate dette også her til lands. Så denne diskusjonen må vi ta, sier nestleder Bjørg Tveito Lundefaret i Telemark Ap til NTB.

På Ap-landsmøtet til helgen vil fylkeslaget legge fram forslag om at Arbeiderpartiet vil vurdere å tillate ikke-kommersiell surrogati i Norge, i forbindelse med en gjennomgang av bioteknologiloven.

Når nordmenn benytter seg av surrogati i utlandet, skjer det ofte under mangelfull regulering av kvinnens kår, og i noen tilfeller utnytting av kvinner, påpeker Telemark Ap

– I Norge vil det være mulig å lage et lovverk som forhindrer at kvinners kropp gjøres til en vare, sier Lundefaret.

Fylkeslaget foreslår at det utarbeides en lov som klargjør forholdet mellom foreldre og surrogatmor, og som gir surrogatmor klare rettigheter ved eventuell komplikasjoner og uforutsette omstendeligheter.

Personvernpolicy