Meny

Mysteriet i rommet vokser

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er lite vi vet om den mørke materien i rommet. Ny oppdagelse gir hint om hva den mystiske ingrediensen i universet kan være.

Vi kan ikke se den mørke materien i verdensrommet. Vi vet egentlig ikke heller hva den består av. Men forskerne vet den finnes, og at det er mørk materie som er det universet stort sett består av. Den synlige materien i galaksene har nemlig ikke nok gravitasjon til å holde dem sammen, med den rotasjonshastigheten galaksene har.

Les også: Sterkt lys på dvergplanet forundrer Nasa

Et mysterium siden 1932

Gravitasjonskraften fra den mørke materien fungerer på sett og vis som lim. Uten den vil galakser som Melkeveien slynge seg selv i stykker som følge av rotasjonen.

Dette ble beskrevet allerede i 1932. Siden den gang er det ikke så mye mer vi vet om den mørke materien. Men nå har hendelser i rommet observert av ESOs Very Large Telescope og NASA/ESAs Hubble-teleskop vist at mørk materie ikke bare vekselvirker gjennom gravitasjonskraften.

– Det har vært gjengs oppfatning at mørk materie bare sitter der og passer sine egne saker, og at den eneste grunnen til at vi legger merke til den, er tiltrekningskraften den utøver på omgivelsene, skriver Richard Massey ved Unveristetetet i Durham. Han er hovedforfatteren bak en forskningsartikkel om oppdagelsene til teleskopene.

Se også: Nytt månefunn kan bety liv

Studerer kjempekollisjon

Astronomene har studert en kollisjon mellom fire galakser i galaksehopen Abell 3827. De oppdaget at en av klumpene med mørk materie rundt galaksene sakket akterut i forhold til galaksen den omgir. Den ligger 50.000 billioner kilometer bak galaksen. Under kollisjoner forventer man at den mørke materien ikke holder helt tritt med dens tilhørende galakse dersom den mørke materien vekselvirker med seg selv via andre krefter enn gravitasjonen. Men hittil har en aldri sett at mørk materie vekselvirker på noen annet måte enn gjennom gravitasjonskraften.

– Hvis det er sånn at den mørke materien bremses i kollisjonen, kan det være det første beviset vi har på ny fysikk i det mørke og skjulte universet som omgir oss, skriver Massey.

Den merkelige blå strukturen som omgir galaksene i midten (se videoen øverst i artikkelen), er det gravitasjonslinsede lyset fra en mye fjernere galakse langt bakenfor hopen. Den gjør det mulig for astronomene å se hvordan den mørke materien beveger sg.

Les også: Stjernene smiler til deg

Vet «pinlig lite»

Nå vil forskerne undersøke videre, og lage datasimuleringer for å se om dette gir flere svar.

– Vi har fortsatt pinlig lite kunnskap om hva mørk materie faktisk er. Våre observasjoner tyder på at mørk materie kanskje kan påvirke omverdenen gjennom andre krefter enn gravitasjonen. I så fall kan vi forkaste visse sentrale teorier om hva mørk materie kan tenkes å være, skriver medlem av forskningsteamet Liliya Williams ved Universitetet i Minnesota.

Se også: Her suser kjempesteinen forbi jorda

Resultatet fra denne studien og en annen fersk studie, gjør astronomene i stand til å sette begrensninger for hvordan mørk materie oppfører seg.

– Vi nærmer oss på sett og vis mørk materie fra begge sider, og håper dette er et viktig skritt på veien mot å forstå dette mystiske stoffet, skriver Massey.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært