Forsvaret vil bruke færre lokale tolker

Statssekretær Øystein Bø (H) i Forsvarsdepartementet sier han har en oppfatning av at praksisen med lokalt ansatte har vært god, men erkjenner at det har vært enkelte uheldige episoder. Her i mars under Sikkerhetskonferansen 2015 i Oslo Kongressenter (Folkets Hus). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.
Statssekretær Øystein Bø (H) i Forsvarsdepartementet sier han har en oppfatning av at praksisen med lokalt ansatte har vært god, men erkjenner at det har vært enkelte uheldige episoder. Her i mars under Sikkerhetskonferansen 2015 i Oslo Kongressenter (Folkets Hus). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

Forsvarsdepartementet innfører nye regler for bruk av lokale tolker og andre silvilt ansatte i konfliktområder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter lang tids oppmerksomhet mot skjebnen til flere av de lokale tolkene som Forsvaret har brukt under sine internasjonale operasjoner, ble reglene endret i mars, skriver VG.

I de nye retningslinjene går det fram at det skal brukes færre lokalt ansatte enn tidligere, og spesielt bruken av tolker «skal holdes på et absolutt minimum». I stedet vil Forsvaret i framtiden satse på å utdanne sine egne tolker.

Hva som har vært riktig behandling av lokalt ansatte som har jobbet tett sammen med norske soldater, har vært et vanskelig spørsmål for norsk myndigheter. Mange tolker har opplevd trusler og vold, og følt seg forlatt i Afghanistan etter at de norske styrkene ble trukket ut.

Les også: Kamptolkene føler seg glemt av norske myndigheter

Statssekretær Øystein Bø (H) i Forsvarsdepartementet sier han har en oppfatning av at praksisen med lokalt ansatte har vært god, men erkjenner at det har vært enkelte uheldige episoder.

– Som at lokalt ansatte har blitt utstyrt med uniformseffekter, sier Bø til VG.

Reglene – kalt «Anbefalte retningslinjer for lokale ansettelser i internasjonale operasjoner» – skal gjelde for alle fremtidige norske utenlandsoppdrag, og omfatter alt fra kontrakter, oppfølging, ansvarsforhold og bekledning.

Personvernpolicy