Meny

– Må ta upopulære skritt for å gjenopprette forholdet til Kina

TRENGER ENDRING: Tidligere statsråd Erik Solheim mener Børge Brende må ta upopulære grep for å bedre Norges forhold til Kina. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere utviklings- og miljøvernminister Erik Solheim påpeker at Norge er det eneste vestlige landet som ikke har et godt forhold til Kina, og mener det vil få negative konsekvenser i fremtiden.

Solheim mener Norge vil ende opp som en «B-nasjon» i internasjonalt samarbeid det neste tiåret hvis ikke Norge bedrer sitt forhold til Kina gjennom diplomati, melder nettavisen Bistandsaktuelt.

– Børge Brende er nødt til å ta upopulære skritt for å gjenopprette forholdet til Kina. Det vil ikke se pent ut, men vi er nødt til å gjøre det, sa Erik Solheim, som nå er leder av OECDs utviklingskomite, på et møte i Oslo tirsdag, ifølge Bistandsaktuelt.

Solheim påpeker at Kina bare blir viktigere og viktigere.

– Uten at vi snakker med Kina, vil norsk fredsdiplomati rundt om i verden forfalle, det vil være vanskeligere å få norske kandidater til internasjonale toppstillinger, og norsk næringsliv vil gå glipp av nye «spissmuligheter» i Kina. En god del næringslivssamarbeid med Kina fordrer politisk aksept og kontakter, sa Solheim.

På møtet oppfordret den tidligere statsråden norske diplomater til å finne formuleringer som representerer en anerkjennelse av Kinas framskritt og rolle, uten at Norge unnskylder for selve fredspristildelingen i 2010.

Les også: Kina vil ikke endre forholdet til Norge

Populært